Patriarhul Kirill l-a concediat pe mitropolitul care s-a opus războiului din Ucraina. Era unul dintre rivalii săi

Lovitură de proporţii, dată de şeful Bisericii Ortodoxe ruse. Patriarhul Kirill l-a înlocuit din funcţie pe mitropolitul Hilarion, care era preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe, echivalentul postului de "ministru de Externe" la Bisericii Ortodoxe din Rusia.

08 iun. 2022, 18:11
Patriarhul Kirill l-a concediat pe mitropolitul care s-a opus războiului din Ucraina. Era unul dintre rivalii săi

Patriarhul Kirill l-a concediat pe mitropolitul care s-a opus războiului din Ucraina şi a citat din Rasputin. „Războiul poate avea consecinţe catastrofale pentru Rusia”

Mitropolitul Hilarion, al doilea în ierarhia Bisericii Ortodoxe ruse, ieşise în evidenţă printr-o poziţie mai moderată faţă de războiul din Ucraina, în timp ce Patriarhul Kirill a continuat să binecuvânteze conflictul militar dorit de prietenul său, Vladimir Putin, îmbrăţişând astfel propaganda Kremlinului.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill, apel pentru pace. Ce mesaj a transmis de Paşte aliatul lui Putin: „Sângele curge în continuare”

În consecinţă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis ca de acum înainte „Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk va fi administratorul Mitropoliei Budapesta-Ungaria, cu scutirea de la funcţiile de preşedinte al Departamentului de Relaţii Ecleziastice Externe şi de membru permanent al Sfintului Sinod”.

Potrivit Mediafax, Mitropolitul Antonie de Korsun îl va înlocui ca „ministru de externe” şi membru permanent al Sinodului Ortodox. Hilarion, în calitate de şef al Relaţiilor Externe, era omul care pregătea noua întâlnire dintre Papa Francisc şi Kirill, înainte ca invazia rusă a Ucrainei să precipite situaţia.

Hilarion era socotit cel mai vrednic candidat pentru a ocupa postul lui Kirill.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, este unul dintre oligarhii vizaţi de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană. Înalta faţă bisericească are în conturi miliarde de euro şi de dolari.

Potrivit unui raport publicat, în 2020, în revista Forbes, patriarhul Rusiei ar deţine nu mai puţin de 4 miliarde de dolari. În schimb, publicația rusă Novaia Gazeta vorbea de aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați în urma scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica.

În Rusia, Biserica Ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial, având propriul său sistem bancar. Veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin, în cea mai mare parte, din activități comerciale (55%), în special din comerţul cu tutun, iar restul din donaţii.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

Citeşte şi: Averea uriaşă a oligarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei. Patriarhul deţine, printre altele, un avion şi un iaht