Patronii de restaurante, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat. Șeful ANPC: „Am aflat că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri!”

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat, joi, că începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

29 ian. 2023, 19:50
Patronii de restaurante, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat. Șeful ANPC: „Am aflat că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri!”

ANPC a anunțat că ordinul care stabilește detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.

Este vorba de măsura care îi obligă pe patronii de restaurante să detalieze în meniuri ingredientele fiecărui preparat pus în vânzare. Acest ordin ar fi trebuit să fie pus în aplicare de anul trecut, însă la solicitarea reprezentanților HORECA a fost amânat.

Citiți și: Restaurante McDonalds și KFC din Capitală, închise de ANPC: ”Furatul la cântar sau cu ocaua păreau lucruri apuse de pe vremea lui Cuza”

Șeful ANPC spune că restaurantele trebuie să treacă în meniuri, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs

Patronii de restaurante trebuie să se conformeze noii reglementări, însă au criticat în nenumărate rânduri această măsură, despre care spune că le va crea foarte multe probleme.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că este foarte important că este necesar să știm ce conțin alimentele pe care le consumăm, dar și ce compoziție calorică au.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Constantinescu.

Șeful ANPC: „Voi duce toate aceste «bătălii» pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici”

De asemenea, președintele ANPC, a atras atenția că alimentele de tip fast-food conțin foarte multe E-uri, acestea fiind extrem de periculoase și dăunătoare pentru sănătate.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public «Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi». Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă «Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!»…

Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză «7E», ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste «bătălii» pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.

Citiți și: Șeful ANPC vrea ca toate ingredientele mâncărurilor să fie trecute în meniurile restaurantelor: „Ciorba de burtă să se ştie din ce burtă e făcută. Să ştim ce înseamnă shaorma cu de toate”