Patru metode prin care te fereşti de răceală

Sezonul rece are părţile lui bune, dar şi rele. Cel mai adesea, căpătăm răceli de unde nu ne aşteptăm. Iată cum ne putem proteja de îmbolnăvirile din sezonul rece, conform health.com:

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 17:06
Patru metode prin care te fereşti de răceală

1. Scapă de răceală
Te intrebi de ce te îmbolnăveşti în perioada rece, în timp ce alţii sunt sănătoşi-tun? Probabil că s-au vaccinat antigripal. Astfel, sistemul lor imunitar a dezvoltat anticorpi pentru majoritatea virusurilor care provoacă îmbolnăvirile din sezonul rece.

2. Stai la aer curat
Credinţa populară cum că trebuie să stai în casă, unde e cald şi bine, pentru a-ţi proteja sistemul imunitar e falsă. Problema este că, în interior, intri mai des în contact cu persoanele bolnave. Nu doar că scapi de germeni dacă ieşi la plimbare, dar îţi vei stimula imunitatea. Plimbările la aer curat, precum şi activitatea fizică cresc nivelul celulelor sistemului imun, îmbunătăţind astfel starea de sănătate.

3. Relaxarea te scapă de răceală
Există milioane de motive pentru care nu ai timp să te relaxezi. Dar asta trebuie să devină o prioritate pentru tine, pentru că stresul creşte susceptibilitatea la îmbolnăvire. În timp, stresul duce la secreţia de glucocorticoizi, hormonii stresului. Astfel, organismul nu mai poate produce citokine, care au rol în răspunsul inflamator, afectând imunitatea.

4. Păstrează-ţi mâinile curate
Răceala şi gripa se iau rapid printr-o simplă atingere. Ţine-ţi degetele departe de nas, ochi şi gură pe cât de mult posibil, şi fii sigur că te speli cât se poate de des pe mâini. Săpunul şi apa rămân cele mai utile instrumente. Germenii se pot înmulţi şi pe săpun, astfel că este mai indicat săpunul lichid, de preferinţă antibacterian. Săpunirea trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, iar clătirea trebuie să fie riguroasă.