Patru ţări sunt ameninţate să urmeze acelaşi scenariu ca şi Sri Lanka. Pandemia, devalorizarea monedei şi datoriile ameninţă o jumătate de miliard de oameni

Sri Lanka se află în prezent într-o criză economică severă și profundă, care a fost însoțită de săptămâni de proteste ale cetățenilor. Când protestele s-au extins la reședința premierului și a președintelui, aceștia au fost nevoiți să fugă, iar între timp președintele și-a dat demisia. FMI afirmă că această criză ar putea fi un avertisment pentru alte țări asiatice care se află într-o situație similară.

18 iul. 2022, 21:56
Patru ţări sunt ameninţate să urmeze acelaşi scenariu ca şi Sri Lanka. Pandemia, devalorizarea monedei şi datoriile ameninţă o jumătate de miliard de oameni

Peste 22 de milioane de oameni din Sri Lanka se luptă să-și asigure nevoile de bază, precum hrana, combustibilul și medicamentele. Inflația a crescut cu 50%, în timp ce prețurile la alimente sunt cu 80% mai mari comparativ cu anul precedent. În plus, valoarea monedei interne a scăzut drastic în comparație cu dolarul și alte valute străine.

Mulți dau vina pe președintele în exercițiu, Gotabaya Rajapaksa, pentru această situație, acesta nereușind să facă față în mod corespunzător crizei în timpul pandemiei de coro0navirus. De-a lungul anilor datoria publică a crescut, astfel că luna trecută Sri Lanka a fost singura țară din Asia care în ultimii 20 de ani nu a reușit să plătească o tranșă din datoria externă.

Autoritățile negociau cu Fondul Monetar Internațional în privința reformelor datoriilor de trei miliarde, dar din cauza crizei negocierile au fost oprite din cauza situației actuale din țară. O problemă și mai mare este faptul că scăderea valorii monedei interne şi creșterea inflației afectează și alte țări din regiune.

Laos

Țară est-asiatică cu 7,5 milioane de locuitori, care a fost închisă mult timp din cauza coronavirusului, se confruntă cu riscul prăbușirii valorii monedei naţionale în următoarele câteva luni. Creșterea prețului petrolului a crescut costul alimentelor într-o țară în care o treime din populație se luptă cu sărăcia.

Presa locală a publicat recent fotografii care arată oameni stând la coadă, așteptând să cumpere combustibil şi din ce în ce mai multe familii nu au bani să plătească facturile. Moneda locală a scăzut deja cu o treime în raport cu dolarul în acest an. Laosul, care este deja puternic îndatorat, se luptă să plătească datoriile, precum și contractele de leasing de petrol. Banca Mondială spune că țara avea rezerve de doar 1,3 miliarde de dolari în decembrie 2021.

Pakistan

Prețurile carburanților din Pakistan au crescut cu 90% din luna mai, după ce guvernul a eliminat subvențiile. Acum autoritățile încearcă să negocieze cu FMI despre refinanțarea datoriilor. Economia de stat este, de asemenea, grevată de creșterea prețurilor, în timp ce inflația a crescut cu 21 la sută doar în iunie, cea mai mare valoare din ultimii 13 ani. La fel ca Sri Lanka și Laos, și Pakistanul se confruntă cu rezerve valutare scăzute, care aproape s-au redus la jumătate din august anul trecut.

Autoritățile au impus o taxă de 10% asupra industriei mari timp de un an pentru a strânge 1,93 miliarde de dolari, încercând să reducă diferența dintre veniturile și cheltuielile guvernamentale, una dintre cerințele cheie ale FMI. „Dacă sunt capabili să deblocheze aceste fonduri, alți creditori financiari, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ar putea fi dispuși să acorde credite”, a declarat analistul economic Andrew Wood într-o declarație pentru BBC.

Luna trecută, un ministru de rang înalt din guvernul pakistanez le-a cerut cetățenilor să-și reducă consumul de ceai, astfel încât țara să poată reduce costurile de import.

Citeşte şi Grecia inventează turismul de criză. Îi invită pe nemţi să-şi petreacă iarna în insule, în loc să se streseze din cauza crizei gazelor

Maldive

Maldivele se confruntă cu o criză economică majoră, deoarece datoria publică reprezintă aproape 100% din PIB-ul anual. La fel ca Sri Lanka, se confruntă cu o criză majoră, care e cauzată în mare parte de pandemie, din cauza declinului turismului. Țările care sunt în mare măsură dependente de turism au în general datorii publice mai mari, dar Banca Mondială avertizează că prețul combustibilului a crescut în această țară insulară, deoarece economia nu este diversificată.

Banca Americană de Investiții a avertizat că există șanse mari ca Maldive, care este o destinație preferată de vacanță pentru mulți, să nu-și poată achita datoria până la sfârșitul anului viitor.

Bangladesh

În luna mai, rata inflației din Bangladesh a fost cea mai mare din ultimii opt ani. Având în vedere că rezervele de stat sunt în scădere, guvernul a reacționat rapid, importul de lucruri inutile a fost redus și au fost reduse și deplasările înalților funcționari în străinătate. „Pentru economiile care au un deficit bugetar, precum Bangladesh, Pakistan și Sri Lanka, este caracteristic faptul că guvernele se confruntă cu obstacole serioase în creșterea subvențiilor. Pakistanul și Sri Lanka au apelat la FMI și la alte guverne pentru asistență financiară”, susține expertul economic Kim Eng Tan. El a adăugat că Bangladesh trebuie să-și schimbe prioritățile în special în ceea ce privește restricțiile și să introducă restricții pentru consumatori.

Citeşte şi „Chelnerul a plecat, conduce un camion”. Criză dramatică pe piaţa forţei de muncă, 60% dintre localurile din Germania caută personal