Pe unde va trece viitorul drum de mare viteză de la malul mării. Autostrada Litoralului a fost scoasă la licitiație

Autostrada Litoralului, un drum de mare viteză ce va continua actuala autostradă de la sud de Constanța, a fost scoasă la licitație. Drumul va ocoli o parte importantă a stațiunilor de la malul mării și va ajunge în apropiere de Olimp și Mangalia.

27 apr. 2024, 11:17
Pe unde va trece viitorul drum de mare viteză de la malul mării. Autostrada Litoralului a fost scoasă la licitiație
Pe unde va trece viitorul drum de mare viteză de la malul mării. Autostrada Litoralului a fost scoasă la licitiație

Autostrada Litoralului, un nou proiect îndrăzneț în România! Compania de Autostrăzi a trimis în această săptămână la Agenția pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru licitația de proiectare și execuție pentru proiectul „Alternativa Techirghiol”, o șosea de mare viteză care să continue actuala autostradă ce ajunge la sud de Constanța în zona Agigea, care să ocolească lacul Techirgh

Citește și: Anunţ de ultimă oră despre cea mai aşteptată autostradă din România. Când va fi gata A7

Pe unde va trece Autostrada Litoralului, viitorul drum de mare viteză de la malul mării

Noua autostradă va avea 30,59 km, patru noduri rutiere pe autostradă, dar și un drum de legătură de peste 4 km și un nod rutier la Eforie Nord. Pentru Autostrada Litoralului va fi construit și un nou pod rutier peste canalul Dunăre – Marea Neagră la vest de Agigea. Costul total al programului este de 5,74 miliarde lei cu TVA.

Pentru proiectare și execuție, CNAIR transmitea în 2022 că valoarea estimată era de 2,5 miliarde de lei fără TVA. Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție. Alternativa Techirghiol înseamnă o autostradă de aproape 30 de kilometri care se va desprinde din actuala autostradă A4 (Centura Constanței) chiar din zona actualului nod cu Autostrada Soarelui A2.

Autostrada spre sudul litoralului va continua apoi cu un pasaj în zona Cumpăna peste canalul Dunăre – Marea Neagră, va ocoli lacul Techirghiol pe la Vest și va evita zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. Conform studiului de fezabilitate, traseul autostrăzii va presupune și un drum de legătură de peste 4 kilometri cu zona Eforie Nord.

Noua autostradă va continua spre sud-vest, va avea un nod rutier cu DN38 în zona Techirghiol, va ocoli lacul, zona Tuzla și Costineștiul și se va termina după 23 August cu un nod rutier și pasaj pe actualul DN39 în zona drumului care duce spre Mangalia și a șoselei care se desprinde spre stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn.

Autostrada va avea mai multe spații de servicii și parcări de scurtă durată, dar și un Centru de Întreținere și Control amplasat în cadrul Nodului Rutier cu DN 38. Dintre lucrările prevăzute pe acest proiect, cele mai impozante vor fi executate în zona Cumpăna. Pe de-o parte va exista un nou pod ce va traversa canalul Dunăre-Marea Neagră, dar și un nod rutier, unul dintre cele mai complexe din țară, în zona autostrăzilor A2 și A4. Dincolo de intersecția cu cele două autostrăzi amintite, nodul rutier va avea o nouă conexiune și cu DN39E (Cumpăna).

Ca o particularitate, pentru noul nod o parte din actuala autostrada A4 va fi suprimată pe un sens pe o distanță de circa 2 kilometri. Este vorba despre sensul dinspre Sud spre Nord, unde traficul va fi redirecționat pe noi bretele care se vor separa pe rând spre A2 și spre A4. Noul nod rutier se va întinde pe distanțe mari, bretelele vor fi lungi și cu multe supratraversări.

Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, zona sud-vestică a Constanței va fi una dintre cele mai aglomerate din țară, fiind vorba de un nod rutier DN3 cu A4, apoi nodul rutier A2-A4, apoi nodul rutier complex Alternativa Techirghiol-A2/A4-DN39E după care urmează imediat intersecția A4 cu DN39 la Agigea.

Citește și: Autostrada București, tot mai aproape de finalizare. Grecii de la Aktor au montat primele grinzi duble pe șantierul A0 Sud Lot 3