Pensii 2023. Calculează singur ce pensie vei avea. Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Autorităţile au anunţat că, din acest an, se schimbă formula de calcul a pensiilor, astfel că toţi românii ar urma să aibă pensiile recalculate în cel mai scurt timp posibil.

26 mai 2023, 12:09
Pensii 2023. Calculează singur ce pensie vei avea. Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Pensii 2023. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Prin punctaj lunar înțelegem câștigul salarial brut din luna respectivă.

Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul. Cât vor încasa românii în plus la pensie

Calcul punctaj anual pensie

Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, pe înțelesul tuturor, se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Așadar, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, iar apoi se împart la 12. Rezultatul este punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.

Așadar, Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Pensii 2023. Câți ani trebuie să cotizezi pentru o pensie completă

Un angajat care a cotizat perioada maximă, de 35 de ani, la sistemul național de  pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Acest lucru se întâmplă în prezent. Din păcate, la ora actuală, numărul de angajați cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa Națională de Pensii este tot mai mic, raaportat la numărul de vârstnici. Analiștii se așteaptă ca această proporție din ce în ce mai agravantă să zdruncine sistemul de pensii din România.

Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit pe perioada cât au fost angajați. Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, susțin analiștii.

Calcul punctaj lunar pentru  pensie de invaliditate

▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Calcul punctaj pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în  condiții deosebite sau  speciale

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii.

Pensii 2023. Marius Budăi: Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. El a menţionat că principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate. Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a mai arătat Budăi.
Întrebat ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus: Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. ”Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.

Despre pensiile militarilor şi a celor de la MAI, ministrul a spus că pensiile militare sunt şi ele supuse reformei. ”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..) Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a spus ministrul.

Un pensionar care s-a plâns că nu a primit ajutorul social, deşi are o pensie mai mică de 1500 de lei, a avut surpriza vieţii lui, din partea ANAF. De ce nu a mai fost eligibil pentru acordarea voucherului de 250 de lei
Despre magistraţi şi funcţionarii parlamentari, ministrul Muncii a spus că nu vor mai putea să îşi aleagă perioada la care să fie raportată baza de calcul pentru pensie. ”Acest lucru se întâmplă treptat şi atunci când vom avea amendamentele gata vom vedea că va fi la lege o anexă (..) care va conţine tabele astfel încât în funcţie de anul şi luna ieşirii la pensie, vor avea perioade diferite”, a mai spus el.