Pensii 2023. Ministrul Marius Budăi îl roagă pe ministrul Marcel Boloș să negocieze pentru el reforma pensiilor speciale

Marius Budăi spune că este timpul ca ministrul Boloș să meagă la Comisia Europeană, deşi ministerul Muncii trebuia să vină cu o soluţie până la finalul lunii martie.

20 mart. 2023, 16:27
Pensii 2023. Ministrul Marius Budăi îl roagă pe ministrul Marcel Boloș să negocieze pentru el reforma pensiilor speciale

Pensii 2023. Ministerul Muncii trebuia să vină cu o soluție pe reforma pensiilor speciale. Trebuia, pentru că în realitate ministrul Budăi nu are nicio soluție. Ba situația îl depășește în așa măsură încât îi cere săptămâna aceasta ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, să negocieze pentru el reforma pensiilor speciale.

Marius Budăi, noi detalii despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR. Au trimis la Bruxelles niște lucruri aberante”

În încercarea de a scăpa de cartoful fierbinte – reforma pensiilor speciale – Marius Budăi ne declară că este timpul ca ministrul Boloș să meagă la Comisia Europeană. Asta după ce a declarat în ultima perioadă că este responsabilitatea premierului, că este un grup de lucru care decide, să miniștrii de linie trebuie să decidă… Adică oricine mai puțin ministrul de resort.

Ba astăzi a dat și termene limită altor ministere, tot pe mult discutata reformă a pensiilor speciale. Probabil este un nou tip de responsabilitate ministerială această fugă de sarcini.

Citește și Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre pensionarea femeilor în România: ”Dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie”

”Cred că este momentul ca şi ministrul Boloş să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente, mă pun la dispoziţia dumnealui să îl însoţesc, să mergem la Comisia Europeană, din două motive, unul, acest jalon cu pensiile speciale şi al doilea, acel procent de 9,4 % din PIB, care PSD consideră că nu are ce căuta acolo”, a spus ministrul Muncii.

Pensii 2023. Ce prevede Jalonul 215 din PNRR, legat de reforma pensiilor speciale

  • Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.
  • Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
  • Pensiile speciale se calculează în prezent pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
  • Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
  • Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.