Pensii 2024. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie, ce scrie în legea care se aplică de la 1 septembrie

Noua lege nu prevede o a 13-a pensie pentru pensionari. În schimb, se vor păstra voucherele sociale, dar şi acestea cu un cuantum diminuat de anul viitor.
Filip Stan
21 iul. 2024, 08:42
Pensii 2024. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie, ce scrie în legea care se aplică de la 1 septembrie
S-a votat a 13-a pensie şi s-a respins majorarea vârstei de pensionare. Locul unde pensiile vor fi majorate începând din 2026

Pensii 2024. Elveția vrea să sară în sprijinul pensionarilor și să acorde a 13-a pensie dat fiind faptul că viața s-a scumpit foarte mult, Ungaria o acordă deja, iar Polonia are o formă chiar şi pentru a 14-a pensie. Pensionarii din România au cerut, la rândul lor, plata unei pensii anuale suplimentare sau a 13-a pensie.

S-a votat a 13-a pensie şi s-a respins majorarea vârstei de pensionare. Locul unde pensiile vor fi majorate începând din 2026

Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. La 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor. Nici pe baza acestei legi a pensiilor nu va exista o a 13-a pensie pentru pensionari.

PENSII 2024. Milioane de pensionari români vor primi plicurile aşteptate de-o viață. Când vine poştaşul cu preţiosul DOCUMENT

Sondajele de opinie arată că o propunere vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, a fost sortită eşecului, ceea ce s-a şi îântâmplat în Elveţia, prin referendum. În schimb, cea de a doua propunere, vizând acordarea celei de a 13-a pensii în fiecare an, similar cu cel de al 13-lea salariu are şanse să fie adoptată.

53% din cei intervievaţi au declarat că susţin iniţiativa, în timp ce 43% sunt împotrivă. În prezent, pensia medie de în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume.

A 13-a pensie. Unde şi de când se primeşte şi ce cuantum va avea. Condiţia Guvernului pentru a livra banii pe card

De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci (peste 25 RON).

Ungaria acordă o a 13-a pensie infimă. Guvernul maghiar a avut această inițitivă, dar a 13-a pensie este de doar 25 de lei.

„În urmă cu câteva zile, ministrul de finanțe Mihály Varga a declarat că este corect ca pensionarii să primească un bonus de pensie în luna noiembrie a acestui an. Prima de pensie este plătită doar dacă creșterea economică depășește 3,5%. Iar potrivit lui Mihály Varga, aceasta ar putea fi mai mare în acest an – creșterea economică ar putea fi de 3,6 la sută.

În acest caz, prima de pensie ar putea fi de maximum 2.000 de forinți (adică 25 de lei)

Deciziile de recalculare a pensiilor. Data când le aduce poștașul la poartă

CNPP anunță că deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise între 15 și 31 august. Această precizare survine în urma discuțiilor din spațiul public privind posibilele scăderi ale pensiilor.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, nu s-a emis încă nicio decizie de recalculare a pensiilor în conformitate cu Legea 360/2023. CNPP menționează că dosarele de pensionare sunt supuse unei verificări periodice de către specialiștii din casele teritoriale de pensii, practică aplicată încă de la implementarea sistemului de pensii, începând cu Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010. „Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023. Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii (începând Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat”, transmite CNPP pe pagina sa de socializare.

În anul 2023, Corpul de Control al CNPP a emis 870 de decizii în urma verificărilor efectuate, dintre care 361 au dus la majorarea pensiilor pentru anumite dosare, iar în 509 cazuri s-a dispus recuperarea debitelor.

De-a lungul anilor, numărul situațiilor în care s-a cerut revizuirea a înregistrat o scădere constantă. „În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant. Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii”, a mai transmis CNPP.

Pensii 2024: veniturile seniorilor cresc în medie cu 13,8% în septembrie

Odată cu introducerea Legii 360/2023 în sistemul de pensii publice din România începând din acest an, pensionarii au fost afectați de o nouă metodă de calcul, aparent simplă la prima vedere, dar cu accentul pus pe anii de muncă efectuați.

Legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și semnată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta stipulează că începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi recalibrate, urmând să crească cu 13,8% în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, stabilit la 2.032 lei.

Potrivit noilor reglementări, cuantumul pensiei va fi determinat prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și media stagiilor de cotizare prevăzută în legislația anterioară, care era de 25.

La momentul intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 de lei, fiind ajustată anual în luna ianuarie în funcție de rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, atingând suma de 2.032 lei.

Voucherele sociale pentru 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum vor fi acordate

Dacă nu se acordă a 13-a pensie, se menţin voucherele sociale. Începând cu anul 2025, voucherele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde vor avea o valoare de 125 de lei și vor fi acordate pentru diferite categorii de persoane.

În perioada 2025 – 2027, voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde vor avea valoarea nominală de 125 de lei, iar distribuția acestora se va face o dată la șase luni. Plafonul maxim de venituri până la care un angajat român poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a ajuns la 2.000 de lei, comparativ cu 1.700 de lei, cât era anul trecut.

În perioada 2025—2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei și se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

În anul 2024, tichetele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. Beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoane fără adăpost.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Se declară la ANAF. Obligație pentru fiecare individ în parte. Nimeni nu scapă de Fisc
Playtech.ro
Cu cine a petrecut Adrian Alexandrov Paştele? Elena Udrea va suferi când va vedea imaginile, nu a crezut că…
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Lucruri neștiute despre pâine. Cum citești ambalajul corect
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vaticanul a publicat fotografii cu Papa Francisc în sicriu, neacoperit. Detaliul care se observă în fotografii
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul cumplit despre Călin Georgescu. Niciun român care l-a votat n-a știut: El era chiar...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Francisc este Papa cu numărul 112, exact cât spune profeția care anunță Apocalipsa
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta