Pensiile private în 2011: Valoarea activelor administrate a ajuns la 6,857 de miliarde de lei

Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private era, la sfârşitul anului trecut, de 6,857 miliarde de lei, ponderea activelor fondurilor de pensii în PIB ajungând la 1,25%, informează, luni, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 11:20
Pensiile private în 2011: Valoarea activelor administrate a ajuns la 6,857 de miliarde de lei

Potrivit unui material de analiză a evoluţiei sistemului de pensii private în anul 2011, suplimentar buletinului informativ al CSSPP, această creştere faţă de ultima previziune, de 1,22% din PIB, făcută la sfârşitul trimestrului III, a fost determinată de o uşoară stabilizare a pieţelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investiţional pozitiv, în condiţiile în care valoarea contribuţiilor brute din trimestrul IV au fost cu 1,2% mai mici faţă de trimestrul anterior.

Valoarea activelor totale administrate în Pilonul II se ridica, la 31 decembrie 2011, la 6,421 miliarde de lei, iar în Pilonul III la 0,436 miliarde de lei.

Pentru previzionarea ponderii pe care o vor deţine, la finalul lui 2012, activele totale în PIB, s-a pornit de la premisa conform căreia valoarea contribuţiilor brute se va păstra şi în primul trimestru din 2012, după care, din luna martie contribuţia brută va creşte de la 3% la 3,5%. S-a luat în calcul şi un randament investiţional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pieţele financiare (acţiunile vor creşte cu un procent cuprins între 0 – 5%, randamentul titlurilor de stat emise de România va fi de 7 – 7,5%, etc), iar pentru finalul anului 2012 a reieşit că ponderea activelor totale în PIB este preconizată să ajungă la 1,66%.

Temperarea cererii la nivel mondial şi deteriorarea substanţială a nivelului de încredere a sectorului corporativ şi consumatorilor, într-un context grevat de incertitudini pronunţate, a determinat intensificarea tensiunilor pe pieţe financiare, în condiţiile în care preţurile acţiunilor au scăzut puternic, iar condiţiile de finanţare s-au înăsprit în tot mai multe ţări din zona euro.

În aceste condiţii, tendinţa care se manifestă la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investiţii este de menţinere, pe cât posibil, a randamentelor obţinute în trecut, în condiţiile în care administratorii vor gestiona mai mulţi bani ai participanţilor ca urmare a calendarului de creştere a contribuţiei la 3,5% din martie 2012. Portofoliile au rămas conservatoare şi pe parcursul anului 2011, lucru de înţeles în condiţiile economice actuale. Astfel, investiţiile în titluri de stat deţin în continuare o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii, cele în depozite au crescut ca pondere în total activ, iar cele în acţiuni au scăzut.

Rezultatele înregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare sunt real pozitive. Totuşi, în anul 2011, se remarcă o diminuare a profiturilor acestora faţă de anii precedenţi (2008 – 2010), pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. În acest context, CSSPP subliniază că, atunci când pieţele de capital şi preţul titlurilor de valoare deţinute de fondurile de pensii scad, sunt afectate şi rezultatele acestora în sens negativ, putându-se ajunge până la înregistrarea de pierderi. „Deşi într-un ciclu economic sunt şi astfel de perioade şi, din păcate, perioada de acumulare în care se regăseşte sistemul de pensii românesc nu a făcut excepţie, nu trebuie să uităm că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, prudenţi, cu apetit scăzut faţă de risc, unul din obiectivele acestora fiind optimizarea veniturilor de înlocuire ale participanţilor la retragerea din activitate”, se menţionează în analiza CSSPP.