Pensionarii stau la cozi pentru a contesta reţinerea CAS

Pensionarii se înghesuie să conteste reţinerea din veniturile lor a contribuţiei de 5,5% pentru sănătate. Ei consideră acest lucru un abuz, după ce o viaţă întreagă au plătit contribuţii sociale.

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 07:48
Pensionarii stau la cozi pentru a contesta reţinerea CAS

Cozi imense, zilele acestea, la casele de pensii şi tribunalele din ţară. Pensionarii care primesc peste 740 de lei lunar stau la rând ore în şir ca să depună plângeri prin care contestă contribuţia pe care au plătit-o la sănătate.

În judeţul Gorj au fost depuse zeci de cereri pentru recuperarea banilor. Reprezentanţii instituţiei spun că este suficientă solicitarea scrisă şi astfel se evită şi aglomerarea magistraţilor cu sute de procese.

În judeţul Argeş, însă, pensionarii au stat cu orele la tribunal pentru a deschide procese împotriva statului. Termenele au fost fixate spre sfârşitul anului din cauza numărului mare de plângeri. Dacă pensionarii nu îşi cer drepturile în scris se consideră accept tacit pentru plata contribuţiei de 5,5% pentru sănătate.

Potrivit OUG nr. 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate. În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii

„Această măsură ar trebui să se aplice gradat pentru că şi aşa s-a băgat ilegal mâna în buzunarul pensionarilor. Se încearcă escamotarea acestei legi, încercare care duce până la urmă la scoaterea nelegală a unor bani din buzunarele pensionarilor”, spune Viorel Copil, purtător de cuvânt al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.