Pentagonul avertizează: Statul Islamic a apărut din nou în Siria

Publicat: Miercuri, 07 August 2019 11:03 // Actualizat: Miercuri, 07 August 2019 11:03 // Sursa: romaniatv.net

Gruparea Statul Islamic (SI) este pe cale ”să reapară” în Siria, în timp ce Statele Unite îşi retrag trupele din această ţară, afirmă un inspector general al Pentagonului într-un raport, relatează AFP.

”În pofida faptului că şi-a pierdut «califatul», Statul Islamic în Irak şi în Siria şi-a consolidat capacităţile insurecţionale în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”, se arată în acest document publicat marţi.

SI a putut ”să-şi regrupeze şi susţină  operaţiunile” în cele două ţări, în parte pentru că forţele locale ”rămân incapabile să menţină  operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să apere teritoriul pe care l-au eliberat”, se arată în raport.

Reapariţia grupării în Siria a avut loc în timp ce Washingtonul ”s-a retras parţial” din această ţară, o decizie luată împotriva avizului Forţelor Democratice Siriene (FDS), susţinute de către Statele Unite şi care reclamă ”mai multă formare şi echipament pentru operaţiuni antiinsurecţionale”.

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul lui 2018 retragerea celei mai mari părţi a celor aproximativ 2.000 de militari americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală contra organizaţiei jihadiste - o decizie care l-a determinat pe fostul secretar al Apărării Jim Mattis să demisioneze.

Unele trupe americane au rămas în nord-vestul Siriei, o regiune care nu este controlată de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Washingtonul a cerut o susţinere militară sporită din partea celorlalţi membri ai coaliţiei internaţionale împotriva SI.

Coaliţia estimează că organizaţia jihadistă probabil că are în continuare între 14.000 şi 18.000 de ”membri” în Irak şi în Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini, se arată în raportul Pentagonului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
califat Irak jihadişti Pentagon Siria soldaţi americani stat islamic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
27 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H