PepsiCo vinde Tropicana şi alte mărci de sucuri. Afacerea se ridică la 3,3 miliarde de dolari

Grupul american PepsiCo Inc a anunţat marţi că o să vândă Tropicana şi alte mărci de sucuri din America de Nord către fondul francez de private equity PAI Partners.

03 aug. 2021, 16:56
PepsiCo vinde Tropicana şi alte mărci de sucuri. Afacerea se ridică la 3,3 miliarde de dolari

PepsiCo vinde Tropicana şi alte mărci de sucuri. Tranzacţia se va încheia pentru 3,3 miliarde de dolari, în încercarea de a-şi simplifica portofoliul de produse şi a se îndepărta de băuturile cu conţinut mare de zahăr, transmite Reuters.

PepsiCo vinde Tropicana şi alte mărci de sucuri. Afacerea se ridică la 3,3 miliarde de dolari

PepsiCo, care în 1998 a cumpărat producătorul de suc de portocale Tropicana pentru aproximativ 3,3 miliarde de dolari, va păstra o participaţie de 39% într-o nouă companie de tip holding care va controla mărcile de sucuri vândute. PepsiCo a adăugat că a acordat PAI opţiunea de a prelua anumite operaţiuni cu sucuri din Europa.

Această tranzacţie va da PepsiCo posibilitarea ca prin fondurile necesare să-şi dezvolte şi să-şi crească portofoliul de snacks-uri sănătoase şi băuturi fără calorii, a declarat directorul general Ramon Laguarta.

În contextul competiţional şi rivalul Coca-Cola Co şi-a simplificat şi el gama de produse în ultimul an, încetând să mai producă mărci precum TaB diet, Coca-Cola Energy şi ZICO.

„Companiile au dificultăţi în a oferi un sprijin de marketing eficient pentru un număr infinit de mărci care deseori sunt pentru ocazii foarte similare”, a declarat analistul Rabobank, Stephen Rannekleiv. Acesta a mai spus că firmele sunt interesate să lanseze noi produse care au fost dezvoltate în interiorul companiei.

Pentru PAI, preluarea mai multor mărci de sucuri de la PepsiCo se adaugă altor investiţii în sectorul alimentelor şi băuturilor. În 2019, Nestle SA şi-a vândut operaţiunile de îngheţată din SUA, inclsuiv mărci precum Häagen-Dazs, unui joint venture susţinut de PAI, într-o tranzacţie evaluată la patru miliarde de dolari.

Aşadar, PepsiCo a generat o cifră de afaceri de peste 70 de miliarde de dolari în 2020. Portofoliul PepsiCo este format dintr-o gamă variată de produse alimentare şi băuturi, printre care 23 de branduri ce generează fiecare, anual, peste un miliard de dolari în vânzări de retail.

În România, Pepsi este reprezentată de Pepsi Americas, care a intrat pe piaţa locală prin preluarea Quadrant-Amroq Beverages, fostul îmbuteliator local al băuturilor PepsiCo, pe care l-a integrat în anul 2006. Compania este, în prezent, al doilea mare jucător de piaţa locală de soft drinks.

Citeşte şi: Coca-Cola, Pepsi şi Nestle, cei mai mari poluatori cu plastice de pe planetă. Este al treilea an la rând când aceşti giganţi nu fac nimic pentru protejarea mediului


loading...