REMUS TRUICĂ şi DAN ANDRONIC, audiaţi în dosarul retrocedărilor ilegale. Prinţul Paul, vizat în acelaşi dosar UPDATE

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, percheziţii la casa omului de afaceri Remus Truică, într-un dosar în care se fac cercetări privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. Remus Truică a fost ridicat de procurori şi dus la audieri la DNA Braşov. Tot în dosarul retrocedărilor ilegale a fost dus la audieri, la DNA Braşov, şi jurnalistul Dan Andronic. Un fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu a fost reţinut joi seară. În acelaşi caz sunt vizaţi şi Prinţul Paul şi Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact. Prejudiciul estimat în acest dosar s-ar ridica la 136 milioane euro.

09 dec. 2015, 07:48
REMUS TRUICĂ şi DAN ANDRONIC, audiaţi în dosarul retrocedărilor ilegale. Prinţul Paul, vizat în acelaşi dosar UPDATE

UPDATE 20.05 Marius Marcovici, fost consilier al lui Tăriceanu, a fost reținut în scandalul retrocedărilor ilegale. Acesta este acuzat de spălare de bani și aderare la un grup infracțional.

UPDATE 17.05 Remus Truică a ajuns la DNA Braşov, unde va fi audiat în dosarul retrocedărilor ilegale.

UPDATE 15.30  Procurorii DNA au efectuat percheziții şi la domiciliul jurnalistului Dan Andronic, precum și la casa de vacanță a acestuia, în dosarul lui Remus Truică. Potrivit acelorași surse, Andronic va fi dus cu mandat la DNA Brașov.

UPDATE 15.11 Omul de afaceri Remus Truică a fost ridicat de procurori  şi dus la audieri la DNA Braşov. 

UPDATE 14.30 Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, și Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact, au fost luați cu mandat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiați la sediul DNA Brașov.

Conform surselor citate, Marcovici ar fi implicat în dosarul lui Remus Truică, iar prejudiciul estimat s-ar ridica la 136 milioane euro.

UPDATE 11.50 Prinţul Paul a fost internat, miercuri, la Spitalul de Urgenţă Ploieşti după ce a început să se simtă rău în timp ce se îndrepta spre DNA Braşov, unde urma să fie audiat. Acesta a fost internat la secţia de cardiologie, potrivit România TV

Prinţesa Lia a declarat că soţului ei i s-a făcut rău în timp ce se îndreptau spre DNA Braşov. Aceasta a precizat că au oprit maşina cu care mergeau spre DNA Braşov la o benzinărie aflată aproape de Ploieşti, unde au întrebat un echipaj de poliţie cum pot ajung la un spital. De acolo au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Prinţesa Lia a precizat că soţul său a rămas internat la spitalul din Ploieşti, urmând să meargă la DNA Braşov când starea de sănătate a acestuia va permite.

Întrebată dacă procurorii DNA au făcut percheziţii la casa lor, în condiţiile în care procurorii au făcut percheziţii în Bucureşti şi Ilfov în acest caz, iar de la locuinţa omului de afaceri Remus Truică au fost ridicate mai multe documente, prinţesa Lia a spus că nu s-au făcut percheziţii la locuinţa lor, pentru că nu sunt suspiciuni în cazul lor, ei fiind cei care au făcut sesizarea la DNA.

Potrivit România TV, în dosar este vorba despre retrocedarea a aproape 50 de hectare de pădure în zona Snagov. Sunt suspiciuni că terenul nu ar fi aparţinut prinţului Paul. Ulterior, Remus Truică a cumpărat teren pe care ulterior şi-a construit o casă.

Citeşte şi: Prinţul Paul şi Remus Truică, implicaţi într-un DOSAR de retrocedări ILEGALE

De asemenea, în această cauză procurorii DNA efectuează percheziţii în Ilfov şi Bucureşti, fiind vizată şi casa prinţului Paul.

Procurorii DNA Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 – 2015.

În cursul zilei de 9 decembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În acelaşi dosar a fost ridicat de procurorii DNA Andrei Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Realitatea TV. Marcovici a fost administrator al firmei Reciplia SRL, deţinută de Reciplia Limited, care a cumpărat drepturi ligitioase asupra mai multor proprietăţi, printre care Pădurea Fundul Sacului, de 47 de hectare, de pe malul Lacului Snagov, de la Prinţul Paul, contra sumei de 4 milioane de euro.

Procurorii au decis să investigheze retrocedarea celor aproape 47 de hectare de pădure şi teren pe care prinţul Paul de România le-a obţinut în 2006 în Snagov, după ce s-a descoperit că sunt documente care arată că acel teren n-ar fi fost niciodată al Casei Regale, şi totuşi o instanţă de judecată a stabilit contrariul. Între timp, mare parte din teren a fost vândută de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care şi lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase.

Ancheta deschisă încă din 2010 se sprijină pe un raport de audit al Curţii de Conturi, care a prezentat situaţia tuturor retrocedărilor din 1990 până în 2012. Inspectorii susţin că Paul de România ar fi primit ilegal 46,78 hectare din pădurea „Fundul Sacului”, de pe malul lacului Snagov.

Citeşte şi: Prinţul Paul, reacţie după EXECUTAREA SILITĂ. Cum plănuieşte prinţul să plătească DATORIA. VIDEO

Pădurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publică a statului român şi nu putea fi vândută, susţineau inspectorii în raport. Chiar Casa Regală, într-o scrisoare semnată de regele Mihai, solicita instanţei să respingă retrocedarea.

În februarie 2002, Paul de România, în calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor restituirea a 47 de hectare din pădurea Snagov. În acel moment, legea prevedea că poate primi maximum zece hectare, dar în 2006 legea s-a modificat, fiind eliminată limitarea. În acelaşi an, Comisia Judeţeană Ilfov a validat, cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă, cererea prinţului Paul de restituire a pădurii. Votul împotrivă a fost al reprezentantului Direcţiei Silvice Bucureşti, care a contestat punerea în posesie. Nu a contat. Prinţul Paul a fost pus în posesie printr-o sentinţă definitivă.

Domeniul de la Snagov, cea mai râvnită zonă imobiliară din jurul Capitalei, a fost vândut. Cele 47 de hectare valorează 14 milioane de euro. Terenul e valoros din două motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar prinţul nu are niciun vecin.

Remus Truică mai este implicat în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, în care judecătorii l-au plasat sub control judiciar.

Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurența sumei de 35 milioane euro.