Pericol pentru românii care vor să se vaccineze antiCOVID. E interzis la alcool. Sistemul imunitar poate fi afectat

Românii care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului trebuie să aibă mare grijă. Este interzis consumul de alcool înainte şi după procedura medicală.

04 ian. 2021, 18:43
Pericol pentru românii care vor să se vaccineze antiCOVID. E interzis la alcool. Sistemul imunitar poate fi afectat

Pericol pentru românii care vor să se vaccineze. Cercetătorii din Marea Britanie subliniază că băuturile alcoolice afectează grav sistemul imunitar, iar vaccinul nu ar mai avea efectul aşteptat.

Pericol pentru românii care vor să se vaccineze antiCOVID. E interzis la alcool

Astfel, cercetătorii spun că alcoolul distruge sistemul imunitar.  Globulelor albe sunt astfel afectate, inclusiv  limfocitele, care dezvoltă anticorpi ce luptă împotriva virusului.

Un cadru medical de specialitate a făcut un test şi a arătat că în urma consumului a trei pahare de Prosecco, nivelurile de celule limfocitare din sânge au fost reduse cu până la 50%. Cu un punct de vedere similar punctează şi imunologul Sheena Cruickshank, de la Universitatea din Manchester.

„Trebuie să aveți un sistem imunitar ce funcționează perfect pentru a avea un răspuns bun la vaccin. Deci, dacă beți cu o seară înainte sau puțin după aceea, nu vă va ajuta”.

Românii care vor să se vaccineze antiCOVID trebuie să aibă mare grijă. Ce sunt limfocitele

Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar, responsabile de reacțiile de apărare ale organismului față de substanțele pe care le consideră străine. Limfocitele aparțin familiei leucocitelor (globule albe).

Limfocitele B – Limfocitele B sunt răspunzătoare de răspunsul imunitar umoral; ele sunt specializate în producerea de anticorpi, pe care îi secretă după ce s-au transformat în plasmocite și difuzează în umorile (lichidele) organismului.

Limfocitele T – Este vorba de celulele sistemului imunitar a căror maturare se face în timus (de unde și denumirea lor). Limfocitele T se diferențiază în două populații responsabile de răspunsul imunitar de tip celular:

– Limfocitele T CD4 auxiliare sau T helper, sau simplu T4, sunt specializate în secreția de citokine sau interleukine, molecule care le permit să coopereze cu alte celule.

– Limfocitele T CD8 cuprind două tipuri de celule, limfocitele citotoxice, capabile să ucidă celulele infectate de un virus, și limfocitele T supresoare, al căror rol este acela de a controla răspunsurile imunitare.

– Celulele NK (din engleză, natural killer, ucigaș natural) sunt celulele înrudite cu limfocitele T, cu care ele împart anumiți markeri membranari. Celulele NK sunt dotate cu o activitate citotoxică naturală, pe care ele o exercită în mod spontan pentru a distruge celulele infectate de virusuri sau celulele canceroase.

Citeşte şi: Cum funcţionează vaccinul anti-COVID. Clipul cu explicaţii realizat de un medic român din Suedia, preluat în Italia şi România