Peste 16.000 de prahoveni au rămas fără apă după ce un transformator a fost furat

Peste 16.000 de persoane din două localităţi prahovene au rămas fără apă, sâmbătă, timp de peste 12 ore, după ce transformatorul care asigura alimentarea cu energie a unei staţii de pompare a fost furat.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 17:11
Peste 16.000 de prahoveni au rămas fără apă după ce un transformator a fost furat

Potrivit Poliţiei Prahova, aproximativ 11.000 de locuitori ai oraşului prahovean Boldeşti Scăieni şi alte peste 5.300 de persoane care locuiesc în comuna Lipăneşti din judeţul Prahova nu au beneficiat, sâmbătă, timp de câteva ore, de alimentare cu apă, după ce persoane necunoscute au furat un transformator electric care alimenta staţia de pompare aferentă celor două localităţi.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, a declarat că Poliţia a deschis o anchetă în acest caz, însă deocamdată nu se ştie cine sunt autorii furtului.

Potrivit primarului comunei Lipăneşti, Robert Nica, transformatorul furat era amplasat pe câmp, în localitatea Lipăneşti.

Primarul Robert Nica a declarat că furtul a avut loc în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă şi că în cursul zilei de sâmbătă reprezentanţii Electrica Muntenia Nord au înlocuit transformatorul furat cu unul nou, în urma căruia staţia a început să funcţioneze, însă locuitorii din Lipăneşti şi Boldeşti Scăieni nu au, deocamdată, apă curentă.

Primarul Robert Nica a afirmat că cel mai probabil cei care au furat transformatorul au făcut acest lucru pentru a valorifica cuprul din interiorul acestuia, având în vedere faptul că a fost descoperită carcasa transformatorului, fără bobinele de cupru din interiorul acestuia. Nica a mai spus că este a patra oară în ultimii patru ani când transformatorul amplasat în respectivul loc este sustras şi că, în urmă cu un an şi două luni, după ce a fost sustras al treilea transformator din locul respectiv, Consiliul Local Lipăneşti a aprobat o hotărâre prin care nu mai eliberează aviz pentru funcţionarea centrelor de colectare a materialelor feroase şi neferoase pe raza localităţii.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Electrica Muntenia Nord, sucursala Prahova, inginerul Marian Popa, a declarat că întreruperea alimentării cu apă a celor două localităţi nu a fost cauzată de furtul transformatorului, întrucât transformatorul sustras alimenta nişte pompe „de rezervă”, astfel încât doar cinci consumatori din localitatea Lipăneşti au fost afectaţi. Marian Popa a spus că lipsa alimentării cu apă a celor două localităţi „a fost cauzată probabil de o avarie la o conductă de apă”.

Reprezentantul Electrica Muntenia Nord a precizat însă că anul trecut Electrica Muntenia Nord a suferit „pagube considerabile” de pe urma furturilor transformatoarelor.

„Numai anul trecut au fost peste 20 de transformatoare furate. Din păcate, până acum în niciunul dintre cazuri hoţii nu au fost găsiţi”, a precizat Marian Popa.

Prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, a declarat că a fost informat că sistarea alimentării cu apă a celor două localităţi a fost cauzată de furtul transformatorului care alimenta pompele de apă.