Peste 500 de persoane fără adăpost, cazate în centrele municipalităţii din Bucureşti

În cursul nopţii de duminică spre luni, în centrele DGASMB au fost cazate 529 de persoane fără adăpost, anunţă Primăria Capitalei. 

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 13:50
Peste 500 de persoane fără adăpost, cazate în centrele municipalităţii din Bucureşti

468 de persoane fără adăpostau fost cazate în adăpostul din Theodor Pallady, 16 persoane în adăpostul din Berceni şi 45 de persoane în Centrul de Tranzit din Şoseaua Viilor. Dintre cele 468 de persoane cazate la Pallady, 22 au fost aduse cu ambulanţa de la spitale, iar alte 28 au fost identificate şi aduse de echipele Poliţiei Locale.

„Echipele mobile ale DGASMB monitorizează în continuare persoanele care refuză cazarea în centrele sociale şi distribuie ceai şi supă caldă, precum şi geci, bocanci, pături. (…) Reamintim că municipalitatea a pus la dispoziţia cetăţenilor un Telverde 0.800.800.868 unde aceştia pot sesiza eventualele probleme apărute din cauza vremii. Totodată, bucureştenii sunt rugaţi să semnaleze la numărul de telefon 021/9524 prezenţa pe stradă sau în spaţiile comune ale blocurilor a persoanelor fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei”, a mai informat PMB.

Primăria Capitalei informează că traficul rutier se desfăşoară luni în condiţii de iarnă, fără a exista probleme deosebite, precizând că operatorii de salubrizare au acţionat pe parcursul nopţii trecute şi în cursul dimineţii cu peste 350 de utilaje.

„Operatorii de salubrizare au acţionat pe tot parcursul nopţii şi în această dimineaţă cu 358 de utilaje de deszăpezire pe arterele principale şi pe o parte din arterele secundare, dar şi în zona rampelor, pantelor şi a podurilor, prin pluguire şi împrăştiere de material antiderapant. De asemenea, s-a intervenit în toate cele şase sectoare cu 583 de operatori manuali pentru curăţarea staţiilor RATB, a gurilor de metrou, a trecerilor de pietoni şi a trotuarelor”, a precizat PMB, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit monitorizărilor făcute de echipele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, au acţionat 61 de utilaje şi 160 de operatori în Sectorul 1; 60 de utilaje şi 34 de operatori în Sectorul 2; 64 de utilaje şi 26 de operatori în Sectorul 3; 76 de utilaje şi 45 de operatori în Sectorul 4; 37 de utilaje şi 76 de operatori în Sectorul 5; 60 de utilaje şi 242 de operatori în Sectorul 6.

„Din momentul declanşării fenomenelor meteorologice şi până în prezent nu au existat probleme privind fluenţa traficului în Capitală. În momentul de faţă traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a exista probleme deosebite, arterele principale sau cele care asigură accesul la instituţii de interes public sau social fiind ‘la negru’. Pe parcursul acestei zile, operatorii de deszăpezire vor continua operaţiunile de degajare a zăpezii de pe arterele din Capitală”, a menţionat PMB.

Primăria Sectorului 1 a precizat, la rândul său, prin intermediul unui comunicat de presă, că toate arterele principale din această zonă administrativă au fost deszăpezite până la carosabil. Au fost împrăştiate 554 de tone de sare şi 263 de tone clorură de calciu.

Conform aceleiaşi surse, două ambulanţe sociale ale Complexului Multifuncţional Caraiman asigură, pe raza Sectorului 1, servicii medicale persoanelor fără adăpost. În urma controlului medical, pacienţii cu probleme de sănătate vor fi transportaţi la unităţile spitaliceşti din sector, iar cei care doresc să se adăpostească vor fi conduşi la centrele sociale ale Primăriei Sectorului 1: Complexul Social Odăi (Şos. Odăi nr. 3-5), dacă sunt majori, sau la Centrul de Plasament Pinocchio (Bd. Luptătorilor nr. 40), dacă sunt minori.

Primăria Sectorului 2 a informat, tot printr-un comunicat de presă, că echipajele Poliţiei Locale patrulează pe străzi, pentru a găsi persoanele fără adăpost. Până în prezent au fost cazaţi 14 femei şi 26 de bărbaţi la Adăpostul Social de Urgenţă pentru Persoane Adulte al Primăriei Sectorului 2.

„La adăpost, oamenii străzii au toate condiţiile necesare pentru supravieţuire: o masă caldă, baie şi consultaţii medicale asigurate de personalul de specialitate al Administraţiei Publice Locale a Sectorului 2. Adăpostul este situat pe Şoseaua Pantelimon nr. 500 şi are o capacitate de 53 de locuri, din care 24 pentru femei şi 29 pentru bărbaţi, dormitoare, săli de baie şi cabinet medical, precum şi cele mai bune condiţii de cazare în siguranţă a celor care nu au un acoperiş deasupra capului”, a precizat administraţia locală.

Primăria Sectorului 6 a anunţat că, în cursul nopţii trecute, echipa mobilă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi poliţiştii locali au distribuit supă şi ceai în cinci zone diferite, cunoscute ca fiind cele mai frecventate de către oamenii străzii.

„Echipajele au identificat 13 persoane fără adăpost pe care le-au îndrumat către centrele sociale, acolo unde beneficiază de hrană, igienă personală, precum şi de îngrijire medicală de specialitate. Noaptea trecută, o singură persoană a dorit să fie temporar cazată în centrele DGASPC, celelalte au refuzat internarea, dar au fost monitorizate de echipa mobilă pe parcursul nopţii”, a precizat sursa citată.

În perioada 23 – 26 februarie, poliţiştii locali au identificat 31 de persoane fără adăpost, 10 dintre acestea acceptând să fie cazate temporar în centrele din subordinea autorităţii locale Sector 6.

Poliţia Locală Sector 6 adresează un apel cetăţenilor din sector să sesizeze la numerele de telefon 021/413.16.20 şi 021/9546 prezenţa pe stradă sau în scările de bloc a persoanelor fără adăpost pentru ca acestea să fie preluate şi transportate la centrele sociale. Echipa mobilă va fi prezentă pe străzi pe toată perioada în care temperaturile vor fi scăzute, a anunţat Primăria Sectorului 6.