Peste 55% dintre români se confruntă cu kilogramele în plus. Iată greşelile de alimentaţie care duc la obezitate

Mai mult de 55% dintre români se confruntă cu problema kilogramelor în plus, deși, conform unui studiu recent, majoritatea susțin că mănâncă sănătos și fac sport.

16 oct. 2017, 13:51
Peste 55% dintre români se confruntă cu kilogramele în plus. Iată greşelile de alimentaţie care duc la obezitate

Mai mult de jumătate dintre românii adulţi sunt supraponderali şi obezi, potrivit datelor analizate. Cifrele din 2017 arată că răspândirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenţi se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu, scrie doctorulzilei.ro.

Deşi majoritatea oamenilor declară că mănâncă destul de sănătos, o serie de greşeli ce favorizează instalarea obezităţii sunt identificate în alimentaţia românilor. Spre exemplu, cu privire la mesele din timpul unei zile, aproape 1 milion de români mărturiseşte că apucă să mănânce doar o singură masă / zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi.

Micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români. Aceştia amintesc că sar de obicei peste micul dejun, însă când vine vorba de cină, pentru 22% din populaţie cină este principala masă a zilei. Mai mult decât atât, peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00.

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele şi fructele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% dintre români. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin 1 dată pe săptămână.

Sportul apare de câteva ori pe săptămâna în activitatea a mai puţin de jumătate dintre respondenţi, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână.

De asemenea, 36,7% dintre români se percep „doar cu câteva kilograme nedorite” şi doar alţi aproape 8% dintre respondenţi declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”. Când vine vorba însă de calcularea Indicelui de Masă Corporală, studiul arată că de fapt mai bine de 20% dintre români sunt deja trecuţi de pragul obezităţii (IMC > 30).

Kilogramele în plus au adus pentru mulţi dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecţiuni conexe obezităţii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceştia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alţi 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.

Românii care îşi doresc să scape de kilogramele în plus menţionează că au conştientizat că obezitatea le pune viaţa în pericol şi vor să fie din nou sănătoşi. Recăpătarea mobilităţii, a respectului de sine şi chiar prevenirea instalării bolilor asociate obezităţii sunt alte 3 motive pentru care românii vor să slăbească.

Citeşte şi Aceste alimente previn OBEZITATEA, CANCERUL şi bolile de INIMĂ