Peştera Son Doong, în care poate încăpea un zgârie-nori de 40 de etaje, celebrată de Google

Peștera Son Doong a fost descoperită în anul 1991, atunci când Ho Khanh, un culegător local, a descoperit accidental intrarea în peşteră.

14 apr. 2022, 00:28

Peştera Son Doong a fost descoperită întâmplător și a fost deschisă în urmă cu opt ani publicului pentru vizitare. Labirintul subteran, săpat şi erodat de milioane de ani, se înalţă pe alocuri până 200 de metri, spaţiile sale putând găzdui chiar şi un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje. celebrăm Peştera Son Doong! Google a realizat un doodle special pentru această aniversare.

În interior se găsesc un tunel de peste cinci kilometri, o barieră de calcit de 90 de metri înălţime – aşa-numitul „Marele Zid al Vietnamului” – stalagmite şi stalactite gigantice, informează AFP, citată de Agerpres.

Peştera este atât de mare încât în interiorul ei poate încăpea un zgârie-nori cu 40 de etaje. De asemenea, este atât de masivă încât are propriul climat, iar norii se formează în interiorul ei.

Peștera Son Doong a fost descoperită în anul 1991, atunci când Ho Khanh, un culegător local, a descoperit accidental intrarea în peşteră.  Aceasta se află în Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, parc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pentru că omul nu a găsit și a doua oară intrarea în peșteră, descoperirea a rămas uitată aprximativ 20 de ani, până în 2009. Atunci, Khanh şi o echipă de cercetători britanici au reperat din nou intrarea, iar peştera a fost în cele din urmă listată. Patru ani mai târziu, o parte din aceasta a fost deschisă turiştilor.

Doar o agenţie de turism, Oxalis, a fost autorizată să organizeze tururi de vizitare în peşteră, o modalitate bună de a limita numărul de vizitatori. Obiectiv? evitarea greşelilor făcute în locuri emblematice ale ţării, cum ar fi Golful Ha Long sau plajele din Nha Trang, ameninţate de turismul de masă înainte de pandemia de coronavirus.

Cioban devenit erou, după ce a salvat 6 maratonişti de la moarte. I-a băgat într-o peşteră şi i-a încălzit în jurul focului

Prin urmare, doar câteva sute intră în Son Doong în fiecare an. O vizită costă 50 de euro, iar pentru patru zile de explorare, vizitatorii plătesc 2.500 de euro. De aceste venituri beneficiază în principal populaţia locală, un avantaj în această regiune centrală îndepărtată şi deosebit de săracă a ţării.

Însă, ameninţările la adresa acestui ecosistem unic sunt în continuare considerabile, aşa cum subliniază UNESCO într-un raport din 2019. Un proiect de telecabină spre Son Doong a fost abandonat, însă un altul, având drept scop accesul la o peşteră situată la 3,5 kilometri distanţă este încă în curs de analizare.

Un astfel de proiect ar putea provoca „o schimbare radicală în natura ofertelor turistice propuse (…) şi va avea cu siguranţă un impact ireversibil asupra mediului în mare parte virgin” al sitului, a avertizat UNESCO.

Fenomen paranormal incredibil la Sfinxul din Bucegi. Sute de români au participat la piramida energetică de pe munte!

Experţii sunt la fel de îngrijoraţi. Pandemia a afectat puternic turismul din Vietnam – numărul vizitatorilor străini a scăzut cu aproape 80% în 2020 în raport cu 2019, anul în care ţara a primit 18 milioane de vizitatori străini, un record.

Miza economică este de aşa natură încât, de îndată ce criza sanitară se va încheia, Vietnamul ar putea ceda în faţa celor care propun astfel de proiecte, ceea ce ar conduce la apariţia unor infrastructuri în jurul peşterilor parcului, avertizează experţii.

Autorităţile au pus în aplicare „politici de protecţie foarte bune, însă adesea le ignoră” şi nu ţin cont de ele în realitate, a explicat Peter Burns, un consultant care a lucrat la un proiect de turism durabil în Vietnam, mai scrie Agerpres.

Pentru a ajunge la peşteră, turiştii trebuie să meargă o jumătate de zi prin junglă şi prin râuri a căror apă ajunge până la genunchi. Exploratorii aventuroşi pot trece şi prin cea de-a treia peşteră ca mărime din lume, Hang Ev.

Fotograful Urs Zihlmann a surprins în fotografii interiorul peşterii, în timp ce se afla într-o călătorie de 5 zile în Parcul Naţional Ke Bang din provincia Quang Binh, din Vietnam.

„Am fost foarte norocos să pot merge într-un tur al peşterii alături de un ghid. În timp ce ne apropiam de intrare, norii se ridicau din interiorul peşterii în pădurea din jur. A trebuit să coborâm 80 de metri pe un perete, folosindu-ne de frânghii şi harnaşamente”, a povestit fotograful.

„Stând pe pământul alunecos într-o cameră imensă, neagră, începi să realizezi splendoarea care te înconjoară. Te simţi foarte mic ca om în acel paradis enorm, underground – este de o frumuseţe nepământeană. M-am simţit de parcă eram în altă lume”, a conchis Urs Zihlmann.

Singurul operator care permite aventurarea în interiorul peşterii este Oxalis Adventures, care lucrează în parteneriatul cu Guvernul vietnamez pentru a asigura un viitor sustenabil pentru faimoasa peşteră.

Vizitele turistice sunt limitate la 450 de vizitatori pe an, pentru a menţine sustenabilitatea plantelor şi cavernelor din interiorul peşterii.