Peştii mediteraneeni, în pericol. Vezi ce parazit GROTESC îi afectează

O plagă însăpimântătoare se răspândeşte printre peştii din Marea Mediterană, în special în zonele cu o mai mare populaţie piscicolă. Până acum nu s-a stabilit că parazitul vinovat ar prezenta vreun pericol pentru om, însă acesta opreşte dezvoltarea peştilor şi le scade speranţa de viaţă.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 10:02

Un parazit cu aspect îngrozitor îşi face cuib în gura peştilor, iar imaginile pe care le oferă necesită un stomac tare. Parazitul se plasează pe limba peştilor şi se hrăneşte cu sângele care circulă prin organul pe care, încet-încet, în înlocuieşte.

Parazitul Cerathotoa italica, supranumit „Betty”, se răspândeşte cu rapiditate în apele cu o mai mare populaţie piscicolă. De exemplu, în zona protejată din apropierea Spaniei doar 30% dintre peşti erau infectaţi, în timp ce în apele Italiei proporţia este de 47%.

Din fericire, acest parazit nu presupune niciun risc pentru oameni, dar blochează dezvoltarea peştilor şi le scurtează durata de viaţă.

Cercetătorii dau vina pe oameni pentru apariţia acestei plăgi. „Este încă o dovadă a faptului că supra-exploatarea peştilor de către oameni are efecte adverse şi cu bătaie lungă. Zonele fără reguli stricte au peşti mai mici şi mai tineri şi, după cum s-a demonstrat, o rată mai mare şi mai dăunătoare de infestare cu paraziţi”, explică dr. Stefano Mariani, de la Universitatea din Salford, care subliniază că simpla vedere a parazitului „Betty” aduce aminte de filmele din seria Alien. „Pescuitul excesiv strică echilibrul ecosistemului. De aceea ar fi normal să se stabilească mai multe zone protejate, pentru a putea ţine sub control atât cantitatea, cât şi calitatea peştelui pe care îl mâncăm”, a arătat Mariani.