Petraeus: SUA ar distruge trupele rusești din Ucraina şi flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare

Fostul șef al CIA, David Petraeus, avertizează că ar putea izbucni un conflict între NATO şi Rusia din cauza războiului din Ucraina.

03 oct. 2022, 20:53
Petraeus: SUA ar distruge trupele rusești din Ucraina şi flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și vor scufunda flota din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus, potrivit The Guardian.

Petreaus a declarat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei.

Un general important de la Casa Albă avertizează: „Dacă acest oraş cade, Putin ar putea folosi arme nucleare”

El a declarat pentru ABC News: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”.

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin a făcut declarații pe care mulți analiști le-au interpretat ca o amenințare cu un război mai amplu între Rusia și Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina nu face parte din NATO, a spus Petreaus.

Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă la țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

„Poate că se invoca această ipoteză”, a spus el. „Celălalt caz este că acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns”.

Cu toate acestea, Petreaus a adăugat: „Nu vreți, din nou, să ajungeți la o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arătați că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”.

Cu toate acestea, în condițiile în care presiunea asupra lui Putin este din ce în ce mai mare după câștigurile ucrainene în estul țării, iar rezistența la eforturile de mobilizare în interiorul Rusiei este din ce în ce mai mare, Petreaus a declarat că liderul Moscovei este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el. „Nici o cantitate de mobilizare șubredă, care este singurul mod de a o descrie; nici o cantitate de anexare; nici o cantitate de amenințări nucleare, chiar și voalate, nu îl poate scoate de fapt din această situație particulară”.

„La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele [ucrainean] [Volodimir] Zelenski, va fi sfârșitul final.”

Dar, a avertizat Petreaus, „încă se poate înrăutăți situația pentru Putin și pentru Rusia. Și nici măcar utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru”. Cu toate acestea, a adăugat el, „trebuie să luați amenințarea în serios”.

Marco Rubio, îngrijorat de un atac asupra centrelor logistice NATO

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție prin care sprijinul militar al SUA și aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție”.

Alertă globală, submarinul rus Belgorod a părăsit baza, NATO nu știe unde se află. Armele sale pot provoca un tsunami nuclear, cu valuri înalte de 500 de metri
„Nato va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus el. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia”.

În ceea ce privește posibilitatea unui atac nuclear, Rubio a afirmat: „Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în urmă cu o lună”, adăugând însă că Rusia va face probabil un pas intermediar.

„Ar putea lovi unul dintre aceste puncte logistice. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul… Ucrainei. Pentru mine, acesta este domeniul pe care mă concentrez cel mai mult, deoarece are un aspect tactic. Și cred că, probabil, el o vede ca fiind o escaladare mai mică. Poate că nu și NATO”.