Petre Daea, despre porcul de Crăciun, vaca elveţiană şi insectele din farfurie: „Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă în perioada 26-27 septembrie la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care va avea loc la Bruxelles, informează ministerul printr-un comunicat.

25 sept. 2022, 22:23
Petre Daea, despre porcul de Crăciun, vaca elveţiană şi insectele din farfurie: „Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice”

Petre Daea spune că siguranţa alimentară este ameninţată de referendumul din Elveţia. Reamintim că elvețienii sunt chemați să voteze pentru demnitatea animalelor, să nu mai fie crescute animale așa în ferme mari deoarece li se încalcă demnitatea. Inițiativa aparține ONG-urilor care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituție.

Practic, această propunere, care a primit mai mult de 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în Ţara Cantoanelor, ar eradica creșterea animalelor în regim industrial. Guvernul și Parlamentul se opun aceste inițiative.

Petre Daea, veste bună: „Agricultorii vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!”
Pe de altă parte orașul Haarlem, situat la vest de Amsterdam, Olanda, cu o populație de aproximativ 160.000 de locuitori urmează să interzică reclamele la carne din 2024, pe motiv că produsele din carne contribuie la criza climatică.

Întrebat dacă există vreo legătură între cele două  inițiative şi dacă fermierii români au motive de îngrijorare, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus:  „Sigur, iată, că sunt două interpretări diferite. În primul rând, este o interpretare a responsabilității statale de către Guvern și Parlament, care spune că noi avem obligația, misiunea și în același timp răspunderea totală să dăm hrană țării.

Și iată, din acest punct de vedere este corectă atitudinea Parlamentului și a guvernului elvețian, pentru că știm foarte bine că structurile statale sunt cele responsabile cu asigurarea e hranei și din acest punct de vedere se gândesc tot timpul ce măsuri să ia, în așa fel încât să fim într-un confort pe care îl dorește omul.

Sunt mai multe interpretări. Adică demnitatea animalelor este mai presus pusă decât demnitatea umană. Eu cred că și sunt convins de acest lucru, că va exista o înțelegere e foarte clară, în așa fel încât să nu punem în joc securitatea alimentară, pentru că iată pe zi ce trece vin o serie întreagă de interpretări.

Știm, de asemenea, că ani de zile în urmă, interesul țărilor, în general, ca răspuns pentru asigurare a hranei era pus pe  culoarul acesta de industrializare a creșterii animalelor, în așa fel încât randamentele pe capul de animal să crească, ca să poată face față nevoilor pe care le reclamă populația prin consum.

Petre Daea: „Mâncăm ce am produs. Am mai spus, lăsaţi greierii să cânte şi să fim consecvenţi cu mâncarea noastră”


Acum iată ONG-urile reușesc să antreneze în cursa aceasta de opinii o serie întreagă de semnături care evident sunt puse în spațiul public, făcându-se aceste referendumuri în Elveția”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii. „Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili.

Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?

În direcția în care asigurăm hrana a țării, într-un echilibru de abordare în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

Petre Daea participă în perioada 26-27 septembrie la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit

În marja Consiliului, ministrul Petre Daea va avea o întâlnire bilaterală cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură, în cadrul căreia vor fi discutate teme de interes major pentru fermieri, potrivit Agerpres.

Principalele teme de discuţie din cadrul reuniunii Consiliului AgriFish fixate de Preşedinţia cehă vizează securitatea alimentară şi accesibilitatea preţurilor alimentelor, precum şi gestionarea stocurilor de peşte ale UE.

În contextul asigurării securităţii alimentare, ţările UE coordonează acţiuni menite să sprijine populaţia să facă faţă creşterii preţurilor şi să ofere ajutor persoanelor vulnerabile.

Oficialii europeni vor sublinia necesitatea ca statele UE să depună eforturi susţinute în direcţia unor sisteme alimentare durabile la nivel mondial, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra rezilienţei ţărilor în faţa crizelor precum cea actuală.

În cadrul dezbaterilor, vor fi menţionate beneficiile PAC pentru sprijinirea producţiei agroalimentare a UE şi sprijinul oferit fermierilor, precum: plăţi în avans pentru abordarea provocărilor legate de fluxul de numerar, derogări temporare de la unele cerinţe ale PAC şi un cadru pentru situaţii de criză menit să ofere sprijin suplimentar.

Liderii statelor membre vor fi asiguraţi de faptul că ţările UE nu sunt expuse riscului de penurie de alimente, în ciuda provocărilor generate de război şi a schimbărilor climatice, sistemul alimentar al UE rămânând unul solid şi fiabil.

De asemenea, reprezentanţii Comisiei Europene vor expune principala preocupare în UE referitoare la accesibilitatea preţurilor, în special în ceea ce priveşte grupurile cu venituri mici şi vulnerabile, care sunt cele mai afectate.