Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu există cauze obiective care să justifice creșterea prețurilor la alimente!”. Ce as are în mânecă „Nea Petrică”

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat joi, 3 noiembrie, că scumpirea excesivă a alimentelor are cauze artificiale. Traderilor, „băieților deștepți" care fac speculă, intermediere, ar urma să li se pună capac, susține oficialul guvernului. Pe lângă anumite proiecte legislative - legea speculei, care ar urma să intre în vigoare, „Nea Petrică" turează motoarele la maximum cu Casa Unirea. 

03 nov. 2022, 15:53
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu există cauze obiective care să justifice creșterea prețurilor la alimente!”. Ce as are în mânecă „Nea Petrică”

Petre Daea a încercat să liniștească îngrijorările românilor cu privire la scenariile care vor urma pentru lunile următoare.

„Eu v-am spus și o repet, nu sunt motive. Tocmai fost la un fermier care recoltează varză. O vinde acum cu 50 de bani pe kilogram. De curând a fost 1,5 lei. Pentru aceste prețuri nu sunt cauze obiective, care să justifice scumpirea

Din acest punct de vedere, am fost la prima producție care s-a luat de Casa de Comerț Unirea. Acum începe să activeze. Au fost primele produse luate de la Lungulețu. O să vedeți că piața va pune opreliști celor care vor să crească prețul rapid în aceste vremuri dificile. Cum poți să crești, când producția la fermier e 50 de bani, iar în magazin se vinde cu 3 lei? Nu sunt cauze obiective care să justifice creșterile de prețuri!”, a declarat ministrul, pentru Antena 3.

 

Ce reprezintă Casa de Comerț Unirea, creată de Petre Daea și Mircea Coșea

 

Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, economistul Mircea Coșea, a explicat ce reprezintă, de fapt, Casa de Comerț Unirea.

„Domnul Daea a reluat proiectul, e un proiect în interesul țării, am lucrat mult la el (…) 

Casa Unirea va avea drept scop principal valorificarea producției interne, reducerea importului de alimente și echilibrarea balanței comerciale.

Este vorba despre un sistem de colectare a produselor de la fermieri, care nu sunt organizați, un sistem de depozitare, de prelucrare primară – prin constituirea unor unități de prelucrare – pentru ulei, făină, mălai, prelucrarea legumelor prin conserve, pentru a elimina pe cât de mult posibil importul”, a declarat economistul.