PETRECEREA MARILOR ACTORI ROMÂNI. „Nu moare un actor decât atunci când îi moare ultimul spectator”

Întâlnire emoţionantă în Capitală. 100 de mari actori s-au reunit în Bucureşti cu ocazia Sfântului Ion. Nume mari ale cinematografiei şi teatrului românesc au venit la acest eveniment organizat de omul de afaceri Ion Antonescu. Mai mulţi mari actori români au vorbit la România TV şi despre marele regizor Sergiu Nicolaescu.

RomaniaTV.net
06 ian. 2013, 15:09
PETRECEREA MARILOR ACTORI ROMÂNI. „Nu moare un actor decât atunci când îi moare ultimul spectator”

Radu Beligan, Florin Piersic, Cristina Stamate, Mircea Albulescu, Corina Chiriac, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Turda, Ionuţ Dolănescu, Marin Moraru şi mulţi alţi mari actori români şi-au dat întâlnirea duminică în Bucureşti pentru cu ocazia Sfântului Ion.

„Este încă o iniţiativă minunată a domnului Ion Antonescu alături de actori, de interpreţi de muzică uşoară şi populară, ne-a adunat din nou, ne-a făcut să ne simţim bine. Am aprins (o lumânare n.r.) pentru foarte mulţi artişti care ne-au părăsit în ultimii anii. Fiecare artist, fiecare om care ne părăseşte e o pierdere. Ne uităm prin sală, sunt colegi pe care nu îi mai avem. Mă uit cu drag la atâtea feţe minunate”, a spus Corina Chiriac la România TV.

Şi cum în urmă cu câteva zile a încetat din viaţă marele regizor Sergiu Nicolaescu, mulţi dintre cei care l-au cunoscut sau au colaborat cu eu şi-au amintit momente din viaţa maestrului.

„Îmi pare rău că nu am fost aici în România că eram la filmări în Ungaria, pentru că aş fi avut ceva de spus, pentru că l-am avut aproape pe Sergiu Nicolaescu şi nu uit decât un singur lucru. La înmormântarea lui Iurie Daria m-a luat de braţ, s-a apropiat de urechea mea şi mi-a spus „Ne vine rândul”. M-am întors şi i-am spus „Sergiule, nu spune aşa ceva”. E o vorbă pe care soţia mea mi-a spus-o zilele astea: „Nu moare un actor decât atunci când îi moare ultimul spectator”, a spus marele actor Florin Piersic la România TV.

„Mi se pare fabulos ce fel de lume este aici. Mai devreme a fost o scenă absolut antologică: Florin Piersic uriaş, că e înalt ca statură şi impozant venind de mână, egalându-şi paşii cu ai maestrului Radu Beligan care erau desigur mai mărunţi şi mai înceţi. E o chestie minunată şi mi se pare un răspuns frumos, etic al vieţii pentru un om care iubeşte atât de mult artiştii. Eu mi-am dorit să o primesc cu vitejie aşa cum i-a plăcut lui să trăiască. Mie tot timpul mi s-a părut Sergiu Nicolaescu ca un copil mare care se juca de-a filmul. Şi eu sunt fascinată de lumea asta a filmului şi sunt convinsă că aşa a fost şi el din tinereţe. Mi-a oprit respiraţia cuvântul de „LA REVEDERE” de la Senat, demnitatea cu care şi-a analizat viaţa şi a ales ce vrea să facă şi cel mai tare când a fost întrebat de iubirile lui că a spus că prima iubire a lui este ţara”, a spus Cristina Stamate, la România TV.

„Trecem de la rece la cald şi de la cald la rece că numai ieri a fost incinerat regizorul Sergiu Nicolaescu. Am trecut printr-o suferinţă. Sergiu era un tip special, nu cred să fi avut mulţi prieteni, era un tip închis, voia să fie misterios”. Aşa îl descrie Sebastian Papaiani.

„Am fost, dar nu am rezistat să merg şi la cimitir. Am fost 4 zile înainte de a muri la spital şi am avut chiar un diferend cu Dana, că de ce am intrat în reanimare. Voiam să-l văd. M-a chemat Doamne Doamne să mă duc să îl văd. Exact când a auzit vocea a deschis ochii şi mi-a zis „Ioane”. La Cercul Militar când m-am dus să duc o floare am pus mâna pe coşciug şi am trecut prin întâmplări şi bune şi rele, mai ales bune. Cu el m-am înţeles extraordinar, a fost ceva de bună prietenie. Era foarte econom în vorbe, nu pot spune că era un tip introvertit, dar avea o reţinere a lui, era un tip care nu spunea ce îl doare. Cine îl ştia ca om nu putea să se supere pe el”, a precizat, la România TV, Ion Dichiseanu.

Şi Rodica Popescu Bitănescu a vorbit despre Sergiu Nicolaescu: „A dispărut încă un om de cultură, încă un regizor din lumea noastră. Ne pare foarte rău”.

Creştinii ortodocşi sărbatoresc în 7 ianuarie Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. Boboteaza şi ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica luni, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).