Petru Călian contestă la BEC rezultatul alegerilor: Nu s-a respectat norma de reprezentare

Deputatul PDL Petru Călian, care nu a obţinut un nou mandat, va contesta, vineri, la Biroul Electoral Central (BEC) rezultatul alegerilor, pe motiv că nu s-a respectat norma de reprezentare prevăzută în lege, adică un deputat la 70.000 de locuitori, susţinând că scrutinul nu poate fi validat.

RomaniaTV.net
13 dec. 2012, 19:04
Petru Călian contestă la BEC rezultatul alegerilor: Nu s-a respectat norma de reprezentare

Petru Călian a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că ultimele repartizări ale mandatelor s-au făcut la BEC, „ţinându-se cont de negocierile dintre liderii partidelor, astfel încât a fost înfrântă voinţa electoratului”.

„Vineri voi depune o contestaţie la BEC faţă de alegerile din 9 decembrie şi faţă de modul de repartizare a mandatelor parlamentare, care a încălcat atât Constituţia, cât şi Legea electorală. În Constituţie se spune clar că alegerile vor fi organizate conform legii, ţinându-se cont de numărul populaţiei. Ajungând la ceea ce spune Constituţia, adică la lege, aici se menţionează foarte clar că se alege un deputat la 70.000 de locuitori. Această normă de reprezentare a fost încălcată şi se vede clar, după rezultatul alegerilor, că norma nu a fost respectată. Un alt aspect legat de neconstituţionalitatea legii este că ultimele repartizări ale mandatelor s-au făcut la BEC, ţinându-se cont de negocierile dintre liderii partidelor, astfel încât a fost înfrântă voinţa electoratului vis-a-vis de persoanele care urmează să îi reprezinte în Parlament. Alegerile nu pot fi validate pentru că s-au încălcat Constituţia şi Legea electorală„, a spus Călian.

Potrivit acestuia, în cazul în care BEC nu va da o soluţie corectă, îşi rezervă dreptul de a ataca şi în instanţă aceste alegeri.

„Este nedrept ca românii să plătească atâţia parlamentari, aproape 600, pentru că, până la urmă, legea este lege şi trebuie respectată şi aplicată, aşa cum prevede şi Constituţia”, a precizat Petru Călian.

Petru Călian a candidat sub sigla ARD în Colegiul 3 Camera Deputaţilor Cluj-Napoca, dar a pierdut în faţa Aureliei Cristea, vicepreşedinte USL Cluj.

Călian s-a clasat pe locul al doilea în colegiu şi a obţinut 6.820 de voturi (25,13 la sută), faţă de Aurelia Cristea, care a avut 13.140 de voturi (48,42 la sută).

Petru Călian a fost parlamentar începând cu anul 2004, când a fost ales pe listele PRM. În 2006, acesta a trecut la PC, iar în 2007, la PDL. În 2008 a candidat pe listele PDL şi a fost ales deputat.