Pfizer a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse ale medicamentului anti-COVID. Alexandru Rafila: „E foarte greu de adoptat în România”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat, joi că negocierile purtate cu compania Pfizer pentru a aduce în România medicamentul anti-COVID au eşuat din cauza unor condiţii pe care producătorul le-a pus autorităţilor din România.

27 ian. 2022, 15:46
Pfizer a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse ale medicamentului anti-COVID. Alexandru Rafila: „E foarte greu de adoptat în România”

Pfizer a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse ale medicamentului anti-COVID, aceasta fiind una dintre condiţiile puse Ministerului Sănătăţii. În schimb, Alexandru Rafila a anunţat că în spitalele din România va ajunge un alt medicament inovativ antival.

„Altă veste importantă este că luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antival Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru.

Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit. Ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România.

Vă dau un singur exemplu care ar putea crea foarte multe rezerve în primul rând pacienţilor. Crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament.

Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a anunţat medicul Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Raed Arafat, scenariu sumbru în valul 5 COVID-19: Este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI!

Pe 23 decembrie 2021, Ministerul Sănătăţii anunţa că, „la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România”.

„În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi: România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID. Alexandru Rafila: „Am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii”