Phenianul pregăteşte un nou TEST NUCLEAR

Coreea de Nord ar pregăti un al patrulea test nuclear şi lansarea unei alte rachete cu rază lungă de acţiune, a declarat marţi un oficial sud-coreean din cadrul comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii, citat de agenţia de presă Yonhap, în pagina electronică.

RomaniaTV.net
17 dec. 2013, 14:05
Phenianul pregăteşte un nou TEST NUCLEAR

Cho Won-Jin, membru al partidului de guvernământ Saenuri Party, a făcut această remarcă în cadrul unei întâlniri de partid, afirmând că Phenianul încearcă să abată atenţia de la execuţia unchiului liderului Kim Jong-un, Jang Song-thaek, către probleme externe. El nu a furnizat însă detalii, informează Mediafax

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că nu există indicii privind iminenţa unui nou test nuclear sau a unei lansări de rachetă, în timp ce armata nord-coreeană desfăşoară exerciţii obişnuite încă de la începutul acestei luni.

În noiembrie, ministrul adjunct al Apărării de la Seul, Baek Seung-Joo, a declarat în cadrul unei întâlniri parlamentare că Phenianul ar fi pregătit să desfăşoare un test nuclear la Punggye-ri, în nord-estul ţării, în orice moment, deşi nu există semne privind iminenţa unui astfel de test.

„Există o probabilitate mare ca Phenianul să lanseze provocări între sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui martie”, a declarat ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Kwan-Jin, în cadrul unei videoconferinţe la care a participat alături de comandanţii militari.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare până în prezent, dintre care primul în 2006, al doilea în 2009, iar al treilea în februarie. De asemenea, Phenianul a lansat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune, dintre care ultima în decembrie 2012, existând suspiciuni că încearcă să dezvolte rachete nucleare.