Piața imobiliară se cutremură. Mulți proprietari vor fi nevoiți să vândă, în timp ce băncile vor ”scăpa” de creditele imobiliare

Specialiștii avertizează că ar putea urma un cutremur pe piața imobiliară, din ce în ce mai nesigură în ultima perioadă. Semnalul este dat de băncile care încearcă să scape de creditele imobiliare, chiar și atunci când ratele sunt achitate la zi. În opinia specialiștilor, acesta este un semn evident al declinului pieței imobiliare, în special a celei comerciale.

06 iun. 2023, 19:24
Piața imobiliară se cutremură. Mulți proprietari vor fi nevoiți să vândă, în timp ce băncile vor ”scăpa” de creditele imobiliare

Criza imobiliară pare a fi una iminentă. Acțiunile marilor jucători pe piața imobiliară sugerează apropierea momentului când în care acest domeniu va intra în criză. Un rol esențial îl au băncile, iar acestea încearcă, deja, să scape de creditele imobiliare, chiar și în cazul acelora achitate la zi.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii. Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial, informează Ziarul Financiar.

Citește și  George Copos a dat lovitura în România. Are un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record!

Băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe.  Cele mai ”sensibile” sunt creditele care au datorii garantate cu proprietăţi de birouri, acestea  înregistrând o scădere a cererii, din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Mulţi pro­prie­tari ai unor astfel de spații vor fi nevoiţi să recurgă la vân­zări de active, reduceri de divi­den­de şi emisiuni de drepturi, pentru a se menține pe linia de plutire.

Citește și  Guvernul a început numărătoarea inversă: s-a dat ultimatumul pentru românii care trebuie să depună declarațiile de avere

Experții spun, însă, că în ciuda unei piețe imobiliare instabile, nu se va ajunge, totușu, la aceeași situație din 2008, atunci când domeniul imobiliarelor a fost afectat în mod grav.

”În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe – în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare. În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor”, a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale