Pilda bolnavului de cancer. Părintele Calistrat Chifan spune care este învățătura: „Uite cum te ia Dumnezeu, fără să îți faci tu planuri”

Pilda bolnavului de cancer. Părintele Calistrat Chifan spune că indiferent de planurile pe care ni le facem, Dumnezeu alege se împlinesc. Acesta este și cazul unei femei din Vaslui, care, istovită de boala soțului ei, s-a gândit ca acesta să se ducă la ceruri.

28 ian. 2023, 17:44
Pilda bolnavului de cancer. Părintele Calistrat Chifan spune care este învățătura: „Uite cum te ia Dumnezeu, fără să îți faci tu planuri”
Părintele Calistrat Chifan spune că indiferent de planurile pe care ni le facem, Dumnezeu alege se împlinesc

Pilda bolnavului de cancer. Părintele Calistrat a povestit că veneau la el, la mănăstire, doi oameni din Vaslui, Eugen și Maria. Ea avea un magazin, iar el suferea de cancer și făcea chimioterapie la Iași.

După fiecare ședință, Eugen era adus de Maria la duhovnic.. Într-una dintre aceste vizite, Maria i-a dezvăluit părintelui că cel mai bine ar fi ca soțul ei să se ducă pe lumea cealaltă, pentru că boala lui se agravase și se chinuia îngrozitor. Însă, preotul i-a oferit un sfat extrem de prețios.

Citește și: Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul sau pişcoturile

Aveam doi băieți din Vaslui, Eugen și Maria. Maria vindea la un magazin, Eugen avea un cancer, făcea chimio aici la noi, la Iași și ea îl aducea tot timpul și de acolo trecea pe la noi, noi eram la Bârnova la vremea aia, la Sfântul Maslu. Era într-o Tăiere a Capului lui Ioan Botezătorul. Stăm noi așa de vorbă, ca omul care-și spune un păs și ea a zis: „Părinte, sunt foarte îngrijorată. Eugen merge din ce în ce mai rău, nu mi-e frică de altceva.

Dacă l-aș vedea măcar că se duce pe lumea cealaltă, să-l îngrop, să-l pun la locul lui, să știu că-i pus în rânduială, să știu că mi-am luat de-o grijă, că după oi vedea eu ce-oi face.” Și i-am zis: „Băi, Maria, nu gândi așa, crede-mă. Îi mult și până mâine. De ce vezi lucrurile așa? Lasă-l pe Dumnezeu să le așeze cum știe El.”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, potrivit Bzi.ro.

Pilda bolnavului de cancer

La un moment dat, venită la mănăstire alături de Eugen, Maria a fost nevoită să plece. În ciuda insistențelor părintelui Calistrat de a mai sta la Liturghie, ea a decis să își ia soțul și să plece la Vaslui. Din păcate, pe drum au avut un accident cumplit. Ea a decedat pe loc, iar Eugen a mai trăit. După 40 de zile, și el s-a stins din viață, lăsându-și în urmă fiul, pentru a se ocupa de cele necesare. Așadar, învățătura este că nu planurile pe care noi ni le facem contează, ci planurile lui Dumnezeu.

Ei, azi așa, mâine așa. Vin ei într-o zi la Liturghie și vine ea și-mi spune: „Părinte, îmi dați voie să plec? Că mi-a venit un control la magazin și trebuie să mă prezint neapărat.” Zic: „Mergi după Liturghie, la Tatăl Nostru.” -„Nu, părinte, acum plec.” L-a pus pe Eugen în mașină, s-a suit și ea în mașină și în curbă la Poieni i-a izbit un tir. Pe ea a omorât-o pe loc, Eugen a mai trăit. Nici nu a știut că ea e moartă, că ăia l-au sedat, ca să nu-l bage în șoc, el s-a trezit la spital.

Eugen a mai trăit o lună, el i-a făcut de 40 de zile și după aia s-a stins și el. Și am zis iaca cum Dumnezeu a rânduit ca ei amândoi, că acum este o troiță în locul ăla, de câte ori trec zic: Uite, aici se odihnește Eugen și cu Maria, că el, deși a murit mai târziu la locul lui, dar tot din izbitura de la mașină a avut niște urmări, care i-a grăbit și lui sfârșitul. Dar uite cum te ia Dumnezeu, fără să îți faci tu planuri.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.