Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români

Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane persoane, în creștere față de 7,96 milioane persoane la finalul anului anterior, conform statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară.
Filip Stan
24 sept. 2023, 22:54
Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

România are aproximativ 201.000 de persoane cu stagiu complet de 15 ani de contribuție la Pilonul II de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuții lunare de la înființarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici.

Sistemul de pensii private din România a atins un moment important în evoluția sa, oferind o creștere semnificativă a activelor pentru peste 8 milioane de salariați. Această creștere financiară depășește în mod semnificativ rata inflației, reprezentând o perioadă prosperă pentru sistemul de pensii private, care a înregistrat o dezvoltare remarcabilă de la lansarea sa în 2008.

Anunţul momentului pentru 8 milioane de români. Verificaţi de urgenţă conturile

Sistemul de pensii private, care implică obligația de a contribui pentru peste 8 milioane de salariați, se află într-o fază de creștere excepțională, conform prognozelor economice. În primele 8 luni ale acestui an, sistemul a înregistrat creșteri fără precedent, comparativ cu perioada de la implementarea sa în 2008.

Activele salariaților care contribuie la fondurile de pensii private, în proporție de 3,75% din salariul brut, au înregistrat o valorizare semnificativă, depășind rata inflației în primele opt luni ale acestui an. Analizele efectuate pe datele oficiale arată că acest fenomen este unic și nu a mai avut loc de la introducerea sistemului acum 15 ani.

Administratorii celor 7 fonduri de pensii private au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023. Acest procent reflectă o creștere semnificativă, care nu doar depășește dobânzile medii pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, ci și rata inflației.

Având în vedere că inflația a fost de 4,9% în primele opt luni ale acestui an, sistemul de pensii private a oferit un randament real pozitiv de 5%, o realizare financiară remarcabilă. Comparativ, media anuală a randamentului real obținut în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%.

Astfel, un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea Ziarul Financiar. 

Spre comparaţie, în prezent Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanţi cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, aici fiind incluşi atât cei care s-au angajat de câteva luni şi deci au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât şi cei menţionaţi mai sus.

Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Această creștere notabilă a randamentului real poate indica consolidarea și maturizarea sistemului de pensii private din România, cu potențialul de a genera beneficii sustenabile pe termen lung pentru participanți.

Pentru viitorii pensionari, aceasta înseamnă o sursă de venit suplimentar mai sigură și mai robustă. Creșterea activelor în fonduri contribuie la securizarea și diversificarea surselor de venit pentru perioada de pensionare, asigurând astfel un trai mai decent și o protecție îmbunătățită împotriva riscurilor financiare.

Măsuri fiscale: IT-iștii ar urma să nu mai contribuie la Pilonul II.

Pachetul de măsuri fiscale pus în transparență publică și ajuns pe masa Guvernului*, în primă lectură și pentru care își va asuma răspunderea în Parlament, prevede limitarea aplicării scutiri de impozit pentru angajații din sectorul IT doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună. În schimb, IT-iștii ar fi scutiți de contribuția la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care în prezent este de 3,75%.

Prevederi speciale
„Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2) persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat”,  se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vremea de toamnă târzie. Se face frig, pe alocuri cade brumă, la munte ninge
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania