Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români

Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane persoane, în creștere față de 7,96 milioane persoane la finalul anului anterior, conform statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară.

24 sept. 2023, 22:54
Anunţ oficial, bani mai mulţi pe card pentru 8 milioane de români
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

România are aproximativ 201.000 de persoane cu stagiu complet de 15 ani de contribuție la Pilonul II de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuții lunare de la înființarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici.

Sistemul de pensii private din România a atins un moment important în evoluția sa, oferind o creștere semnificativă a activelor pentru peste 8 milioane de salariați. Această creștere financiară depășește în mod semnificativ rata inflației, reprezentând o perioadă prosperă pentru sistemul de pensii private, care a înregistrat o dezvoltare remarcabilă de la lansarea sa în 2008.

Anunţul momentului pentru 8 milioane de români. Verificaţi de urgenţă conturile

Sistemul de pensii private, care implică obligația de a contribui pentru peste 8 milioane de salariați, se află într-o fază de creștere excepțională, conform prognozelor economice. În primele 8 luni ale acestui an, sistemul a înregistrat creșteri fără precedent, comparativ cu perioada de la implementarea sa în 2008.

Activele salariaților care contribuie la fondurile de pensii private, în proporție de 3,75% din salariul brut, au înregistrat o valorizare semnificativă, depășind rata inflației în primele opt luni ale acestui an. Analizele efectuate pe datele oficiale arată că acest fenomen este unic și nu a mai avut loc de la introducerea sistemului acum 15 ani.

Administratorii celor 7 fonduri de pensii private au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023. Acest procent reflectă o creștere semnificativă, care nu doar depășește dobânzile medii pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, ci și rata inflației.

Având în vedere că inflația a fost de 4,9% în primele opt luni ale acestui an, sistemul de pensii private a oferit un randament real pozitiv de 5%, o realizare financiară remarcabilă. Comparativ, media anuală a randamentului real obținut în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%.

Astfel, un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea Ziarul Financiar. 

Spre comparaţie, în prezent Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanţi cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, aici fiind incluşi atât cei care s-au angajat de câteva luni şi deci au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât şi cei menţionaţi mai sus.

Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Această creștere notabilă a randamentului real poate indica consolidarea și maturizarea sistemului de pensii private din România, cu potențialul de a genera beneficii sustenabile pe termen lung pentru participanți.

Pentru viitorii pensionari, aceasta înseamnă o sursă de venit suplimentar mai sigură și mai robustă. Creșterea activelor în fonduri contribuie la securizarea și diversificarea surselor de venit pentru perioada de pensionare, asigurând astfel un trai mai decent și o protecție îmbunătățită împotriva riscurilor financiare.

Măsuri fiscale: IT-iștii ar urma să nu mai contribuie la Pilonul II.

Pachetul de măsuri fiscale pus în transparență publică și ajuns pe masa Guvernului*, în primă lectură și pentru care își va asuma răspunderea în Parlament, prevede limitarea aplicării scutiri de impozit pentru angajații din sectorul IT doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună. În schimb, IT-iștii ar fi scutiți de contribuția la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care în prezent este de 3,75%.

Prevederi speciale
„Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2) persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat”,  se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.