Piscinele celor bogaţi provoacă crize de apă în oraşele lumii

Cercetătorii au spus că diferenţa mare în utilizarea apei între cetăţenii bogaţi şi cei săraci a fost în mare măsură trecută cu vederea în căutarea de soluţii la penuria de apă, concentrându-se în schimb pe încercările de a creşte oferta şi preţurile mai mari la apă. Ei au spus că singura modalitate de a proteja rezervele de apă este redistribuirea mai egală a resurselor de apă.
Alina Costache
12 apr. 2023, 08:58
Piscinele celor bogaţi provoacă crize de apă în oraşele lumii

Piscinele celor bogaţi provoacă crize de apă în oraşele lumii. Studiul a folosit Cape Town din Africa de Sud ca studiu de caz şi a constatat că cei mai bogaţi oameni au folosit de 50 de ori mai multă apă decât cei mai săraci. Când criza de apă din Ziua Zero a lovit oraşul în 2018, după câţiva ani de secetă, cei mai săraci au rămas fără suficientă apă pentru nevoile lor de bază, au spus oamenii de ştiinţă.

Cape Town a fost departe de a fi singurul, au spus cercetătorii, cu probleme similare în multe oraşe din întreaga lume. Din 2000, peste 80 de oraşe mari s-au confruntat cu secetă extremă şi lipsă de apă, au spus ei, inclusiv Miami, Melbourne, Londra, Barcelona, ​​São Paulo, Beijing, Bengaluru şi Harare, scrie The Guardian.

Cercetătorii au spus că se aşteaptă ca crizele de apă urbane să devină mai frecvente, cu peste 1 miliard de locuitori ai oraşului aşteptându-se să se confrunte cu deficit de apă în viitorul apropiat. În martie, un raport al Comisiei Globale pentru Economia Apei a concluzionat că lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei, cererea fiind aşteptată să depăşească oferta cu 40% până în 2030.

Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2100. Se topesc într-un ritm alert
Profesorul Hannah Cloke, de la Universitatea Reading, Marea Britanie, şi coautor al noului studiu, a declarat: „Schimbările climatice şi creşterea populaţiei înseamnă că apa devine o resursă mai preţioasă în oraşele mari, dar am arătat că inegalitatea socială este cea mai mare problemă pentru persoanele mai sărace care au acces la apă pentru nevoile lor zilnice. Proiecţiile noastre arată că această criză s-ar putea agrava pe măsură ce decalajul dintre bogaţi şi săraci se măreşte în multe părţi ale lumii. În cele din urmă, toată lumea va suferi consecinţele dacă nu dezvoltăm modalităţi mai echitabile de a împărţi apa în oraşe.”

Studiul, publicat în revista Nature Sustainability, a folosit date pentru a dezvolta un model de utilizare a apei în oraş, care să ţină cont de diferitele niveluri de venit. În Cape Town, a constatat că cel mai bogat grup – 14% din populaţia oraşului – a folosit 51% din apa consumată în oraş. În schimb, cel mai sărac grup – 62% din populaţie – a folosit doar 27% din apă. Cea mai mare parte a apei folosite în grupul cel mai bogat a fost pentru nevoi care nu erau de bază.

Prima eclipsă solară din 2023 e aproape. Cum ne poate schimba viața!

Modelul, care ar putea fi aplicat şi altor oraşe, a arătat că schimbările în utilizarea apei de către grupul cel mai bogat au avut un impact mai mare asupra disponibilităţii generale a apei decât modificările populaţiei sau secetele legate de criza climatică. Cercetătorii au mai spus că utilizarea sporită a forajelor private în perioadele de penurie de către cei mai bogaţi cetăţeni a epuizat substanţial resursele de apă subterană.

Oamenii de ştiinţă au spus că nerespectarea inegalităţii sociale într-o criză a apei a condus adesea la soluţii tehnocratice care reproduceau pur şi simplu modelele inegale şi nesustenabile de utilizare a apei care au contribuit în primul rând la criza apei.

Prof. Mariana Mazzucato, de la University College London, Marea Britanie, şi principalul autor al raportului de la Comisia Globală pentru Economia Ape , a declarat: „Avem nevoie de o abordare mult mai proactivă şi ambiţioasă a binelui comun. Trebuie să punem dreptatea şi echitatea în centrul acestui lucru, nu este doar o problemă tehnologică sau financiară.”

Noua analiză a citat concluzia unui raport din 2016 care spunea: „Pentru cea mai mare parte a lumii, era apei potabile ieftine şi abundente a trecut”.

Cloke şi colegii ei au adăugat: „Este timpul să cădem de acord cu privire la modul în care societatea ar trebui să împartă cea mai esenţială resursă naturală a vieţii”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu lași Salvarea să treacă în trafic. Mulți șoferi fac această greșeală, ce spune Codul Rutier
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dragoste cu năbădăi! Cele mai pasionale cupluri din zodiac
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun trebuie să ceară permisiunea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună