Pistoalele Beretta înmânate de Marcel Vela, restituite de poliţişti după ceremonie. Motivul pentru care nu pot fi folosite

Primele 100 de pistoale Beretta pe care Ministerul de Interne le-a cumpărat în plină pandemie pentru poliţişti au fost predate, imediat după ceremonia festivă. Motivul: poliţiştii nu aveau făcut instructajul necesar pentru a putea folosi noile arme, scrie Adevărul.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 05:32
Pistoalele Beretta înmânate de Marcel Vela, restituite de poliţişti după ceremonie. Motivul pentru care nu pot fi folosite

În 29 iulie 2020, Inspectoratul General al Poliţiei Române a organizat o ceremonie fastuoasă pentru a prezenta noile arme ce vor intra în dotarea poliţiştilor. Ministrul de Interne, Marcel Vela, le-a înmânat noile pistoale Beretta primilor 100 de poliţişti.

„Astăzi este un moment extrem de important. Nu aş spune istoric, dar extrem de important. Din anii ’70, Poliţia din România foloseşte tehnică depăşită, pe care dumneavoastră o folosiţi în condiţii improprii. (…) Această tehnică nouă, pe care dumneavoastră astăzi aţi primit-o este un început. Toţi colegii dumneavoastră vor fi dotaţi cu armament de ultimă generaţie. În sfârşit, în Poliţia Română are loc o normalizare”, a declarat ministrul Marcel Vela, cu ocazia ceremoniei.

Marcel Ciolacu, la România TV: „Ministrul Vela a trimis Poliţia să păzească interlopii şi să le împartă măşti”

La rândul său, şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilesuc, a explicat că primele 5.000 de pistoale au fost deja recepţionate şi vor fi distribuite poliţiştilor.

O sursă citată de Adevărul susţine că poliţiştii au fost nevoiţi să predea cele 100 de noi pistoale Beretta, imediat după ceremonie. Agenţii le vor putea folosi numai după ce vor face instructajul de folosire şi trageri în poligon. Mai mult, dintre cele 10.000 de pistoale Berreta intrate în dotarea Poliţiei până la 10 august, doar 93 astfel de arme au fost predate efectiv poliţiştilor.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), a confirmat că poliţiştii nu au putut folosi noile arme după ceremonie.

„Le-o fi dat ca să dea ministrul un «mesaj» că pistoalele poliţiştilor vor fi schimbate. Nu am intrat în bucătăria lor“, a declarat preşedintele SNAP.

Traian Băsescu, despre mobilizarea Poliţiei Armate la priveghiul lui Emi Pian: „Vela a vrut să facă un exercţiu de imagine pentru el”

Mai mult, Surugiu a susţinut că Poliţia Română a început, de luni, 10 august, să distribuite pistoalele Beretta către Poliţia Capitalei şi IPJ Ilfov.

„Sunt 10.000 de pistoale care au venit. În şase luni vine şi diferenţa până la 25.000. Astăzi (n.red. – luni, 10 august) primesc pistoalele Capitala şi judeţul Ilfov. După aceea, vor primi judeţele următoare: Prahova, Braşov, Cluj, Constanţa, Gorj, Timiş, Braşov. În fiecare judeţ se formează câte un instructor care să îi instruiască pe poliţişti, atât la rece, cât şi în poligon, la tragere, să nu aibă Poliţia Română incidente. Ideea e că 80 la sută din cei care sunt în stradă şi lucrează efectiv acolo vor primi pistol nou. Eu cred că de astăzi într-un an vor fi toate pistoalele predate şi oamenii vor fi instruiţi. Din păcate, trebuie să recunosc că avem mulţi nepregătiţi. Trebuie să îi instruiască cineva, pentru că e vorba de armament”, a mai precizat Iulian Surugiu, conform Adevărul.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, comisarul Georgian Drăgan, a explicat când vor putea poliţiştii să folosească noile pistoale Beretta.

„Cu ocazia ceremoniei festive au fost repartizate primele 100 de pistoale poliţiştilor din Capitală. Ulterior, pentru că toţi poliţiştii trebuie instruiţi, a fost efectuat instructajul. Au fost făcute trageri, s-au întocmit documentele de gestiune. Poliţiştii cu excepţia a cinci sau şase colegi care sunt în concediu, au primit noile pistoale în data de 6 august şi acum le au asupra lor. Aceasta este procedura la nivel naţional. Toate unităţile care primesc pistoalele trebuie să facă aceste instruiri cu poliţiştii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.

Traian Băsescu cere DEMISIA lui Marcel Vela: „Să vină un politician care să înţeleagă MAI”