Plan de austeritate în Grecia: Se reduc salariile şi pensiile

Legea aprobată în parlament creşte vârsta de pensionare cu doi ani, la 67 de ani, taie pensiile şi salariile pentru a doua oară în acest an. 

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 10:58
Plan de austeritate în Grecia: Se reduc salariile şi pensiile

Premierul elen, Antonis Samaras, a reuşit să mobilizeze suficient sprijin în parlamentul de la Atena pentru aprobarea unui pachet de măsuri de austeritate necesare pentru deblocarea fondurilor de la creditorii externi, potrivit Bloomberg.

Legea vizând reduceri de pensii, salarii şi beneficii a fost aprobată cu voturile a 153 din cei 300 de membri ai parlamentului.

Votul a afectat puternic coaliţia de guvernare. Partidul lui Samaras, Noua Democraţie a exclus un parlamentar care nu a susţinut legea, în timp ce PASOK, partid membru în coaliţia care susţine guvernul, a exclus din acelaşi motiv 6 parlamentari după vot.

Grecia a făcut un pas mare, decisiv şi pozitiv. Votul a fost o condiţie pentru a crea locuri de muncă pentru copii noştri, pentru ca toată Grecia să vadă zile mai bune. Următorul pas este bugetul, dar şi acesta va progresa bine”, a declarat Samaras într-un comunicat.

Înainte de vot, coaliţia de guvernare, Noua Democraţie, PASOK şi Stânga Democrată, aveau împreună susţinerea a 175 de parlamentari.

Legea aprobată în parlament creşte vârsta de pensionare cu doi ani, la 67 de ani, taie pensiile şi salariile pentru a doua oară în acest an. Pe lângă aprobarea acestei legi, Grecia trebuie să voteze şi bugetul pe anul următor pentru a debloca o tranşă de 31 de miliarde de euro de la creditorii externi, necesară ca statul să evite colapsul financiar.