Plângere penală împotriva lui Ludovic Orban, depusă de o asociaţie din Hunedoara. Sunt vizaţi şi doi miniştri

O plângere penală împotriva Guvernului PNL a fost depusă la Parchetul General de Asociaţia Civică Solidaritatea Hunedoareană (ACSH) în cazul unui ajutor de stat acordat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara. Plângerile îi vizează pe premierul demis Ludovic Orban, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi pe ministrul Economiei, Virgil Popescu. Aceştia sunt acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă.
Romania TV
10 feb. 2020, 07:37
Plângere penală împotriva lui Ludovic Orban, depusă de o asociaţie din Hunedoara. Sunt vizaţi şi doi miniştri

Plângerea penală a fost depusă şi împotriva senatoarei PNL Carmen Hărău şi a directorului ArcelorMittal Hunedoara S.A, Pawar Dayananda Rao.

„La data de 29.11.2019 ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis primului-ministru al Guvernului României scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019, prin care, pe lângă felicitările de rigoare pentru intrarea la guvernare a Partidului Național Liberal, s-a solicitat în mod direct reducerea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Scrisoarea a fost motivată pe faptul că societatea comercială ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu poate face față concurenței pe piața de desfacere din cauza prețurilor mari la energie. Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal Hunedoara S.A. a cerut primului-ministru Orban Ludovic să le creeze un climat economic favorabil, respectiv să le acorde un ajutor de stat, în sensul scăderii prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Ajutorul solicitat de la Guvernul Orban a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ci și pentru alte multinaționale”, precizează ACSH.

Citeşte şi: Ludovic Orban a anunţat data alegerilor locale. Când ar putea avea loc alegerile anticipate

Mai mult, reprezentanţii asociaţiei susţin că „Orban Ludovic a fost de acord cu reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. și pentru alte multinaționale. Ne-am pus întrebarea dacă această aprobare a reducerilor de prețuri este sau nu în conformitate cu legislația europeană. Astfel, analizând legislația incidentă am constatat că legislația europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii prețurilor la energie pentru anumiți agenți economici, pe simpla rațiune că un mediu economic sănătos se construiește pe respectarea principiului nediscriminării concurențiale. Nu poți acorda facilități unor agenți sau operatori economici în detrimentul altora. În acest sens se arată și în art. 107, alin (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (ex-articolul 87 TCE) – ”Cu excepţia derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre.” Cert este că în situația în care un guvern al unei țări a Uniunii Europene acordă facilități de reducere a prețurilor energiei pentru unii operatori economici, atunci este obligatoriu avizul Comisiei Europene. Acest aviz nu a fost obținut de Guvernul Orban, fapt care poate fi lesne verificat”.

„Faptul că Orban Ludovic a aprobat reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu se putea întâmpla fără complicitatea ministrului Finanțelor Cîțu Vasile Florin și al ministrului  Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Popescu Virgil Daniel.

Schema de aprobare a reducerii prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A.  este reliefată printr-o multitudine de acțiuni interpersonale, în care un rol foarte important l-a deținut senatoarea Hărău Eleonora Carmen (din cadrul Partidului Național Liberal), care este din Hunedoara. Senatoarea Hărău Eleonora Carmen are un rol foarte important în economia Hunedoarei, fiind, de altfel, și unul dintre principalii sponsori ai Partidului Național Liberal”, arată asociaţia care a depus plângerea penală împotriva Guvernului Orban.

Citeşte şi: Ministrul demis de la Finanţe anunţă un nou împrumut de 5 miliarde de lei

Potrivit ACSH, „legătura dintre ArcelorMittal Hunedoara S.A. și Hărău Eleonora Carmen este una economică și financiară. Astfel, potrivit datelor furnizate de la Registrul Comerțului, Hărău Eleonora Carmen deține mai multe societăți comerciale, la care este acționară. Cea mai importantă societate pe care o deține este RECOM SID S.A. HD S.A., înființată în anul 2002, având ca obiect de activitate reparații/mentenanță în domeniul siderurgiei/metalurgiei și al constructiilor metalice. Arcelor Mittal Hunedoara S.A. este acționar al societății Recom Sid S.A., înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J20/277/2002”.

Senatoarea Hărău a avut cunoștință de scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019 pentru că aceasta a fost trimisă de ArcelorMittal Hunedoara S.A. prim-ministrului al României pentru acordarea de facilități la prețurile enrgiei (energie electrică și gaze naturale), si, spre stiință, d-nei senatoare, care a folosit această scrisoare pentru activitatea de lobby, care în legislația României este sancționată prin infracțiunile de trafic de influență și cumpărare de influență, infracțiuni prev. de art. 291 și art. 292 Cod penal„, se arată în plângere, conform justitiarul.ro.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. S-a dat ordin de la UE. Ce se pregătește chiar acum
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Codul Rutier 2024. Obstacolul de care se tem toți șoferii. Sancțiunile sunt drastice
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'