Planta care curăţă plămânii, tratează răceala, calmează tusea şi scade tensiunea arterială

Simptomele răcelii pot da serioase bătăi de cap. Cu câteva remedii la îndemână, semnele gripei pot fi însă puțin mai ușor de suportat.

03 mart. 2022, 12:28

Răceala poate fi tratată şi pe cale naturală dacă nu este o formă gravă care necesită consultarea obligatorie a medicului Avantajul plantelor este că acestea ne sunt la îndemână și pot fi procurate destul de ușor, dar mai ales că acestea pot fi utilizate sub diferite forme, precum ceaiuri, ca și condiment ori consumate în stare pură.

Planta care tratează răceala și te ajută să expectorezi mai ușor este cimbrul, care poate deveni o adevărată armă împotriva răcelii și gripei. Cimbrul poate fi lăsat la uscat și consumat ca și condiment ori poate fi utilizat sub formă de ulei esențial.

CITEȘTE ȘI:

Planta care face minuni pentru organism. Numită și mâncarea zeilor, scade colesterolul, reduce riscul dezvoltării celulelor canceroase și previne numeroase boli grave

Totodată, o variantă la îndemână atunci când ne confruntăm cu răceala sau gripa este ceaiul de cimbru, care calmează durerea în gât și curăță plămânii.

Cimbrul, în caz de răceală, poate fi și inhalat cu ajutorul aburilor. Această procedură înmoaie mucusul și te ajută să expectorezi mai ușor. Într-un vas cu apă clocotită se poate adăuga o mână de cimbru uscat sau ulei esențial de cimbru pentru a fi inhalați aburii.

Planta minune care vindecă peste 300 de boli. Conţine majoritatea mineralelor şi vitaminelor de care organismul uman are nevoie

Planta care tratează răceala. Curăță plămânii și scade tensiunea arterială
Astfel, cimbrul are efect expectorant, face ca tusea sa fie mai productivă și curăță plămânii mai repede.

De asemenea, cimbrul reprezintă o sursă bună de magneziu, zinc, potasiu, calciu, fier, precum și de vitaminele A, B și C.

Cimbrul este cunoscut totodată pentru faptul că ajută la tratarea anxietății, tratează infecțiile intestinale, are efect anticangerigen și scade tensiunea arterială.

Remediu pentru nasul înfundat
Fiind o plantă medicinală aromatică, cimbrul are puterea de a desfunda nasul. Îl poţi folosi sub formă de ulei esenţial, în inhalaţii (cu un prosop pe cap, deasupra unui vas cu apă fierbinte), băi (câteva picături puse în apa din cadă) sau în candela de aromaterapie.

În caz de faringită
Inflamaţia de la nivelul faringelui sau amigdalelor se poate trata tot cu ulei esenţial de cimbru. Se administrează 3-5 picături, de trei ori pe zi, cu miere.

Efect expectorant pentru tuse şi răguşeală
Ceaiul din această plantă medicinală are efect expectorant, putând trata problemele gâtului, cum ar fi tusea şi răguşeala. Infuzia este folosită şi pentru revigorarea corzilor vocale.

Sinuzită, bronşită
Tot uleiul esenţial de cimbru, folosit în inhalaţii cu aburi, este de bază, graţie proprietăţilor lui antibacteriene, bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Ceaiul cald, aromat şi foarte gustos, ajută şi el la descongestionarea căilor nazale şi la eliminarea mucusului. Dacă ai sinuzită, poţi aplica şi comprese cu tinctură de cimbru, pe care le ţii pe sinusuri 15-20 de minute.

Ceai de cimbru la gripă şi răceală
Ceaiul de cimbru este alinarea ta când te prinde gripa sau răceala. Poţi să bei câte o cană din două în două ore. Este reconfortant, tratează virozele respiratorii şi scurtează perioada de convalescenţă. În paralel, foloseşte ulei esenţial în inhalaţii sau consumă-l amestecat cu miere.

Contraindicaţiile cimbrului
Ceaiul şi uleiul de cimbru nu sunt, însă, recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează şi nici copiilor sub 7 ani.