Pleci în concediu la munte? Iată câteva reguli de etichetă şi bune maniere

În zilele toride de vară mulți dintre noi aleg să plece în concediu sau pentru un sfârșit de săptămână la munte, unde aerul e mai curat, iar pe cărări de munte, la umbra brazilor, căldura nu este atât de sufocantă ca în oraș. La munte trebuie respectate marcajele traseelor pentru a evita accidentele.
Alina Costache
22 iun. 2015, 09:52
Pleci în concediu la munte? Iată câteva reguli de etichetă şi bune maniere

Unii ar putea spune: ce reguli de etichetă am putea aplica într-o excursie la munte, unde nu e nevoie decât de o ținută lejeră, sport? De multe ori chiar aceasta este problema. Există persoane care pleacă la munte îmbrăcate și echipate neadecvat. Când mergem la munte, trebuie să avem nu doar o ținută îngrijită, ci în același timp confortabilă, cu îmbrăcăminte din materiale naturale — bumbac, in, lână. Materialele sintetice trebuie evitate, pentru că la munte, chiar dacă nu ne propunem să urcăm pe creste, drumurile, străzile pot fi în pantă, iar o simplă plimbare devine un calvar dacă transpiri. Sunt indicate tricourile din bumbac, bluzele lejere din in, iar pentru serile mai răcoroase puneți în bagaj un pulover din lână. Nu uitați că treningul este absolut necesar, cu condiția să fie confecționat din materiale naturale, bumbacul este cea mai bună alegere, scrie Agerpres.

Încălțămintea trebuie să fie sport, pantofii cu șiret și cu talpă antiderapantă sunt cei mai indicați. E total nepotrivit să mergeți la munte cu pantofi de stradă.

Citeşte şi Românii preferă călătoriile de agrement şi vacanţele scurte

Dacă petreceți vacanța într-o stațiune mare și sunteți cazați la un hotel cu pretenții, unde există restaurant și seara mergeți acolo la masă, puteți pune în bagaj o ținută adecvată. În niciun caz însă nu va fi o rochie lungă, de cocktail — în cazul doamnelor — sau un costum din stofă pretențioasă — în cazul domnilor. La munte, o doamnă poate fi elegantă la restaurant într-o ținută alcătuită din pantaloni negri și o bluză colorată din in sau pânză topită, un domn poate fi elegant în pantaloni închiși la culoare (gri, bleumarin) și o cămașă de culoare pastel, cu mânecă scurtă. Niciodată nu se pune cravată la o cămașă cu mânecă scurtă. Pantofii doamnelor e preferabil să fie fără toc sau cu un toc de înălțime mică (3-4 cm). Pentru domni sunt indicați pantofii din piele întoarsă, cu șiret. Nu veți merge la restaurant, seara, în trening.

Dacă sunteți cazați la o pensiune sau la o cabană, nu e nevoie de o ținută specială. Pentru o seară festivă puteți purta jeans și tricou/bluză — în cazul doamnelor, sau jeans și tricou/cămașă sport — în cazul domnilor. Sunt indicați, în ambele cazuri, pantofii sport, neapărat curați. Dacă purtați seara pantofii sport cu care ziua ați umblat pe cărări de munte, trebuie să-i ștergeți de praf sau de noroi.

Dacă ați plecat pe munte cu cortul, nu se mai pune problema ținutei de seară. În mijlocul naturii, în jurul focului de tabără, seara puteți sta în trening.

VEZI şi Destinaţii de VACANŢĂ pentru 2015. Vezi aici CELE MAI FRUMOASE LOCURI pentru concediu

În drumețiile pe care le faceți, oricât de mult v-ar plăcea mirosul crengilor de brad sau delicatețea unor flori, nu le rupeți. Unele plante sunt protejate de lege.

Dacă hotărâți să mâncați în vârf de munte din proviziile aduse în rucsac, la plecare strângeți resturile alimentare, sticlele goale de apă, suc, bere și aruncați-le la gunoi. E adevărat, pe creste nu sunt tomberoane, dar dacă ați adus în rucsac cutii de conserve și sticle pline, le puteți duce tot în rucsac goale, până la un coș de gunoi. Goale sunt mult mai ușoare, deci nu va fi mai greu rucsacul.

Dacă ați ales să parcurgeți un traseu montan mai lung, interesați-vă care sunt previziunile meteorologice, folosiți drumurile marcate, nu vă abateți de la direcția indicatoarelor. Există riscul să vă rătăciți sau să aveți accidente nedorite. Dacă în drum întâlniți alți excursioniști, este politicos să-i salutați și chiar să schimbați câteva cuvinte legate de traseu. Dacă sunteți în grup, nu faceți acte de vitejie părăsind grupul. Nu e politicos față de colegii de excursie și poate fi periculos.

În cazul în care sunteți pe un traseu mai puțin circulat, trebuie să fiți prevăzători, să luați suficiente provizii de apă și cele necesare acordării primului ajutor în caz de accident. Bunele maniere nu trebuie lăsate la poalele muntelui, le veți respecta și la altitudine. Dacă în grup sunt femei și bărbați, aceștia din urmă vor ajuta doamnele în cazul în care trebuie să urce sau să coboare o pantă mai abruptă, le vor susține dacă se merge pe un teren alunecos. Pe o cărare îngustă și periculoasă, bărbații vor merge în față, ajutând doamnele sau ținându-le de mână.

VEZI ŞI Verificaţi această HARTĂ dacă vă planificaţi concediul în această vară

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane