Pleci în concediu la munte? Iată câteva reguli de etichetă şi bune maniere

În zilele toride de vară mulți dintre noi aleg să plece în concediu sau pentru un sfârșit de săptămână la munte, unde aerul e mai curat, iar pe cărări de munte, la umbra brazilor, căldura nu este atât de sufocantă ca în oraș. La munte trebuie respectate marcajele traseelor pentru a evita accidentele.

22 iun. 2015, 09:52
Pleci în concediu la munte? Iată câteva reguli de etichetă şi bune maniere

Unii ar putea spune: ce reguli de etichetă am putea aplica într-o excursie la munte, unde nu e nevoie decât de o ținută lejeră, sport? De multe ori chiar aceasta este problema. Există persoane care pleacă la munte îmbrăcate și echipate neadecvat. Când mergem la munte, trebuie să avem nu doar o ținută îngrijită, ci în același timp confortabilă, cu îmbrăcăminte din materiale naturale — bumbac, in, lână. Materialele sintetice trebuie evitate, pentru că la munte, chiar dacă nu ne propunem să urcăm pe creste, drumurile, străzile pot fi în pantă, iar o simplă plimbare devine un calvar dacă transpiri. Sunt indicate tricourile din bumbac, bluzele lejere din in, iar pentru serile mai răcoroase puneți în bagaj un pulover din lână. Nu uitați că treningul este absolut necesar, cu condiția să fie confecționat din materiale naturale, bumbacul este cea mai bună alegere, scrie Agerpres.

Încălțămintea trebuie să fie sport, pantofii cu șiret și cu talpă antiderapantă sunt cei mai indicați. E total nepotrivit să mergeți la munte cu pantofi de stradă.

Citeşte şi Românii preferă călătoriile de agrement şi vacanţele scurte

Dacă petreceți vacanța într-o stațiune mare și sunteți cazați la un hotel cu pretenții, unde există restaurant și seara mergeți acolo la masă, puteți pune în bagaj o ținută adecvată. În niciun caz însă nu va fi o rochie lungă, de cocktail — în cazul doamnelor — sau un costum din stofă pretențioasă — în cazul domnilor. La munte, o doamnă poate fi elegantă la restaurant într-o ținută alcătuită din pantaloni negri și o bluză colorată din in sau pânză topită, un domn poate fi elegant în pantaloni închiși la culoare (gri, bleumarin) și o cămașă de culoare pastel, cu mânecă scurtă. Niciodată nu se pune cravată la o cămașă cu mânecă scurtă. Pantofii doamnelor e preferabil să fie fără toc sau cu un toc de înălțime mică (3-4 cm). Pentru domni sunt indicați pantofii din piele întoarsă, cu șiret. Nu veți merge la restaurant, seara, în trening.

Dacă sunteți cazați la o pensiune sau la o cabană, nu e nevoie de o ținută specială. Pentru o seară festivă puteți purta jeans și tricou/bluză — în cazul doamnelor, sau jeans și tricou/cămașă sport — în cazul domnilor. Sunt indicați, în ambele cazuri, pantofii sport, neapărat curați. Dacă purtați seara pantofii sport cu care ziua ați umblat pe cărări de munte, trebuie să-i ștergeți de praf sau de noroi.

Dacă ați plecat pe munte cu cortul, nu se mai pune problema ținutei de seară. În mijlocul naturii, în jurul focului de tabără, seara puteți sta în trening.

VEZI şi Destinaţii de VACANŢĂ pentru 2015. Vezi aici CELE MAI FRUMOASE LOCURI pentru concediu

În drumețiile pe care le faceți, oricât de mult v-ar plăcea mirosul crengilor de brad sau delicatețea unor flori, nu le rupeți. Unele plante sunt protejate de lege.

Dacă hotărâți să mâncați în vârf de munte din proviziile aduse în rucsac, la plecare strângeți resturile alimentare, sticlele goale de apă, suc, bere și aruncați-le la gunoi. E adevărat, pe creste nu sunt tomberoane, dar dacă ați adus în rucsac cutii de conserve și sticle pline, le puteți duce tot în rucsac goale, până la un coș de gunoi. Goale sunt mult mai ușoare, deci nu va fi mai greu rucsacul.

Dacă ați ales să parcurgeți un traseu montan mai lung, interesați-vă care sunt previziunile meteorologice, folosiți drumurile marcate, nu vă abateți de la direcția indicatoarelor. Există riscul să vă rătăciți sau să aveți accidente nedorite. Dacă în drum întâlniți alți excursioniști, este politicos să-i salutați și chiar să schimbați câteva cuvinte legate de traseu. Dacă sunteți în grup, nu faceți acte de vitejie părăsind grupul. Nu e politicos față de colegii de excursie și poate fi periculos.

În cazul în care sunteți pe un traseu mai puțin circulat, trebuie să fiți prevăzători, să luați suficiente provizii de apă și cele necesare acordării primului ajutor în caz de accident. Bunele maniere nu trebuie lăsate la poalele muntelui, le veți respecta și la altitudine. Dacă în grup sunt femei și bărbați, aceștia din urmă vor ajuta doamnele în cazul în care trebuie să urce sau să coboare o pantă mai abruptă, le vor susține dacă se merge pe un teren alunecos. Pe o cărare îngustă și periculoasă, bărbații vor merge în față, ajutând doamnele sau ținându-le de mână.

VEZI ŞI Verificaţi această HARTĂ dacă vă planificaţi concediul în această vară