PMB a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe 2019. Peste 370 de milioane de euro destinate infrastructurii

Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru 2019 prevede peste 370 de milioane de euro pentru infrastructura, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi categoriile sociale vulnerabile, informează PMB.

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 13:51
PMB a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe 2019. Peste 370 de milioane de euro destinate infrastructurii

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru lăcaşuri de cult din Capitală este alocată suma de aproape 53 de milioane de lei, dintre care două tranşe de câte 10 milioane de lei, referitor la „finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului”, potrivit proiectului de buget aflat în dezbatere publică.

*** Referitor la infrastructură, Primăria Municipiului Bucureşti precizează că, pentru subvenţia STB, prin proiectul de buget, vor fi alocaţi, într-o primă etapă, 170 de milioane de euro.

„Pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziţiona, într-o primă etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza staţiile de tramvai, troleibuz şi autobuz, prin achiziţionarea de mobilier urban şi se vor moderniza 10 km de linii de tramvai”, arată PMB.

Potrivit PMB, vor fi continuate lucrările:

* Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti – Nodul Virtuţii, care va fi finalizat până la sfârşitul anului 2019. Buget alocat – aproximativ 11 milioane euro.

* Supralărgire Fabrica de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolări, au început lucrările la zidurile de sprijin şi au fost începute lucrările de relocare a utilităţilor. Buget alocat – 8,5 milioane euro.

* Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporţie de 90%. Buget alocat – aproximativ 3 milioane euro.

* Modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi Pasaj Pietonal; Buget alocat – aproximativ 1 milion euro.

* Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai-Bd Aerogării – Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5: Buget alocat – aproximativ 1 milion euro.

* Demararea lucrărilor pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon; Buget alocat – aproximativ 8 milioane euro.

Vor fi demarate şi lucrări noi pe infrastructură:

* Penetraţie Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41; Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro.

* Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapa a II-a; Buget alocat – aprox. 2 milioane euro.

* Pasaj Doamna Ghica

* Nod Avionului – Închidere Inel Median

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor şi pasajelor, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare şi siguranţa traficului s-au alocat peste 22 de milioane de euro, mai informează PMB.

Totodată, în buget sunt prevăzute sume pentru lucrări de investiţii ale RADET, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti (şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrală termică Amzei – aproximativ 21 de milioane de euro.

De asemenea, pentru asigurarea serviciului de iluminat public din Municipiul Bucureşti vor fi alocate 19 milioane de euro, iar pentru programul unitar de acţiune de combatere a şobolanilor şi ţânţarilor – 4,4 milioane de euro. Subvenţia RADET (diferenţa de preţ la energia termică furnizată populaţiei) este de 170 de milioane de euro, menţionează PMB.

*** Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuţi, care include în prezent 195 de clădiri dintre cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

*** Anul acesta domeniul sănătăţii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinaţi atât investiţiilor în continuare, cât şi proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

Fonduri consistente vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare şi dotare a cabinetelor din reţeaua de medicină şcolară, precum şi pentru continuarea proiectelor şi programelor derulate de Administraţia Spitalelor.

Potrivit PMB, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate în cazul Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar. În acest sens, într-o primă etapă, în bugetul pentru anul 2019, a fost prevăzută suma de 2,5 milioane euro.

*** Din bugetul total de aproximativ 128 milioane euro pentru asistenţa socială, circa 96 milioane euro sunt alocaţi celor şase stimulente financiare destinate atât tinerilor, cât şi categoriilor sociale vulnerabile, care însumează peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atât programelor în derulare, cât şi proiectelor noi.

*** La Investiţii sunt menţionaţi 60 milioane euro, printre proiectele în derulare fiind şi modernizarea Patinoarului Flamaropol.

*** Direcţia de Mediu are în vedere mai multe obiective pentru 2019, printre care finalizarea staţiei de epurare Glina etapa a II a – 60 milioane euro, mai arată PMB.