PNL îi cere lui Marcel Boloș să ”protejeze” pensiile private de o impozitare progresivă

Grupul fiscal al PNL, care întrunește finanțiștii partidului și ai mediului universitar, au transmis, în concret, ministrului Finanțelor, dl. Marcel Bolos, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresivă, a anunțat deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL.

29 nov. 2023, 16:18
PNL îi cere lui Marcel Boloș să ”protejeze” pensiile private de o impozitare progresivă

PNL se opune impozitării progresive a pensiilor private.

”PNL a înaintat propunerea pentru apărarea pensiilor private. Amestecând partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, inițiatorul, în speță Ministerul Muncii, a dat naștere unor interpretări nedorite, în sensul că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale. Textul propus pentru ordonanța “trenuleț” este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor”, susține deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL, într-un comunicat de presă.

Citește și: Florin Roman: PNL nu susţine recompensarea celor care denunţă evaziunea fiscală și nici impozitarea progresivă a pensiilor private

Prezentăm mai jos propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024:

Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5)
Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
alin (1) – (5) nemodificate
(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.

”PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă.

PNL este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului 2 de pensii și, nu de puține ori, ultima dată la angajarea răspunderii guvernului Ciolacu.

PNL este garantul că atât timp cât vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit”, a mai spus deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL.