PNL Sector 1, acuzaţii grave la adresa primarului Clotilde Armand: ” Primăria Sectorului 1 bate pasul pe loc din 2018 pentru reabilitarea lifturilor”

Consilierii PNL din Consiliul Local al Sectorului 1 al Capitalei au votat luni un amendament prin care situația modernizării ascensoarelor din Sector să fie în final deblocată. Amendamentul solicită instituției Primarului ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii de consiliu local, să pună în aplicare prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

29 ian. 2024, 21:51
PNL Sector 1, acuzaţii grave la adresa primarului Clotilde Armand: ” Primăria Sectorului 1 bate pasul pe loc din 2018 pentru reabilitarea lifturilor”

pnl  pentru realizarea investiției, spre deosebire de proiectul depus de Primărie prin care se cereau alocarea de fonduri publice pentru această lucrare.

Citește și PNL Sector 1, acuzaţii grave la adresa primarului Clotilde Armand: „Bugetul nu poate fi votat, nu vine nimeni să-l prezinte. În schimb, Clotilde Armand se văicăreşte că nu are buget”

PNL Sector 1, acuzaţii grave la adresa primarului Clotilde Armand

”Practic, amendamentul depus de consilierii PNL solicită primarului Clotilde Armand să se apuce de treabă.

Asta deoarece modernizarea parcului de ascensoare din sector se putea face din 2018, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 365 din 05.12.2018 privind aprobarea subprogramului de investiții “Modernizarea parcului de ascensoare din blocurile reabilitate termic ca măsură de îmbunătățire a eficienței energetice în Sectorul 1 al Municipiului București”, parte a programului local pentru creșterea performanței energetice în Sectorul 1 al Municipiului București. Cu toate că licitația pentru implementare era demarată, actualul primar a anulat licitația, fără acordul Consiliului Local al Sectorului 1, după ce au fost reabilitate doar nouă lifturi.

De atunci, Primarul Sectorului 1 a propus o modalitate diferită de renovare a ascensoarelor, una care implică riscuri în ceea ce privește decontarea sumelor cheltuite în avans de asociațiile de proprietari, precum și riscuri pentru administratorii de bloc care vor răspunde penal pentru implementarea procesului de modernizare (inclusiv achiziții publice etc.)

Atragem atenția totodată că nu există cadru normativ care să permită Consiliului Local să transfere sume din bugetul local, unor persoane juridice. Potrivit Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, asociațiile de proprietari nu pot avea calitatea de autoritate contractantă, fiind vorba de sume alocate de la bugetul local, cu regim de autoritate publică.

Mai mult, realizarea proiectului din fondurile Primăriei ar fi însemnat ca asociațiile de proprietari să fie obligate să plătească 10% din costurile lucrărilor, în vreme ce finanțarea proiectului prin fonduri europene ar permite administrației publice locale să acopere în totalitate costurile necesare investiției.

Consilierii locali PNL Sector 1 solicită administrației publice reprezentate de primarul Clotilde Armand să nu mai întârzie proiectul de modernizare a ascensoarelor și să facă această renovare, așa cum se face în toate celelalte sectoare, fără scandal și cu bani europeni”, au transmis reprezentanții PNL Sector 1 într-o postare pe Facebook.

Citește și Sondaj CURS: PSD este lider detașat în preferințele românilor, AUR se distanțează de PNL, partidul lui Şoşoacă, sub prag