Podul peste Dunăre de la Calafat va fi gata în noiembrie. Cum arată acum

Cel de-al doilea pod peste Dunăre dintre România şi Bulgaria va fi în sfârşit gata în toamna acestui an, după ce Parlamentul de la Sofia şi-a dat acordul referitor la suplimentarea costului proiectului. 

RomaniaTV.net
28 ian. 2012, 16:47
Podul peste Dunăre de la Calafat va fi gata în noiembrie. Cum arată acum

Construcţia podului peste Dunăre între Calafat şi Vidin, cel de-al doilea pod care va lega România de Bulgaria, va fi finalizată până la sfărşitul lunii noiembrie a acestui an, potrivit unui anunţ făcut de ministrul bulgar al Transporturilor, citat de novinite. Finalizarea construcţiei depindea de o suplimentare a bugetului, de 25,7 milioane de euro. Parlamentul bulgar a adoptat zilele trecute această creştere a costului podului.

Suplimentarea bugetului a fost cerută de constructorul podului, firma spaniolă FCC, care a atenţionat că, în lipsa banilor, nu va putea termina podul. Spaniolii au spus că au apărut costuri suplimentare ca urmare a modificărilor legislative din România şi Bulgaria, dar şi a problemelor tehnice nou-apărute la faţa locului, difertite faţă de proiect. În august 2011, autorităţile bulgare au admis că parte din solicitările spaniole sunt întemeiate şi au decis suplimentarea cu 25,7 milioane a costului, fiind nevoie însă şi de acordul legislativului.

Lucrarea ar fi trebuit terminată încă din anul 2010, întârzierile fiind cauzate atât de ritmul greoi al exproprierilor, dar şi de neînţelegerile dintre FCC şi guvernele României şi Bulgariei.

Valoarea iniţială a contractului de construcţie se ridica la 225 de milioane de euro, sumele fiind asigurate preponderent din fonduri europene şi împrumuturi de la organisme internaţionale. Cea mai mare parte a lucrărilor este în responsabilitatea părţii bulgare. Lucrările de care a trebuit să se ocupe partea română au fost terminate.

Podul Vidin-Calafat va avea o lungime de doi kilometri, va avea două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.