REVOLUŢIE ÎN UCRAINA: Poliţia i-a dispersat pe manifestanţii care blocau mai multe clădiri din Kiev

Poliţia ucraineană a demontat în cursul nopţii de luni spre marţi baricadele ridicate de manifestanţii proeuropeni în apropierea unor clădiri administrative din Kiev, provocând răniţi şi limitând mobilizarea la Piaţa Independenţei, relatează AFP.

RomaniaTV.net
10 dec. 2013, 12:05
REVOLUŢIE ÎN UCRAINA: Poliţia i-a dispersat pe manifestanţii care blocau mai multe clădiri din Kiev

Ciocniri au izbucnit în jurul orei locale 03.00 (03.00, ora României) atunci când poliţiştii au intervenit în forţă asupra manifestanţilor care încercau să apere o baricadă ridicată în apropierea administraţiei prezidenţiale.

Forţele de ordine au făcut uz de bastoane, iar mai mulţi manifestanţi au fost răniţi.

Potrivit partidului de opoziţie Svoboda, ai căror reprezentanţi erau la faţa locului, zece manifestanţi au fost răniţi, între care unul cu coastele rupte.

Un jurnalist al AFP a văzut, la rândul său, trei poliţişti răniţi.

Forţele de ordine au început luni după-amiază să-i disperseze pe manifestanţii care au ridicat în urmă cu o săptămână baricade în mai multe locuri din cartierul în care sunt situate sediile administraţiei prezidenţiale, Guvernului şi Parlamentului.

Poliţiştii au reuşit să demonteze baricadele din acest cartier şi au stabilit filtre de securitate, marţi dimineaţă, pentru a asigura trecerea maşinilor şi pietonilor în direcţia sediului Guvernului.

Mobilizarea opoziţiei, care cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, se concentrează de-acum în Piaţa Independenţei şi pe bulevardul Kreşciatik, situat în apropiere, sub atenta supraveghere a poliţiei.

Marţi dimineaţă, aproximativ 300 de manifestanţi rămâneau mobilizaţi în piaţă la minus 7 grade Celsius.

„Sunt îngrijorat”, a anunţat pentru AFP Oleksandr Frolov, în vârstă de 48 de ani, care vine în fiecare dimineaţă în Piaţa Independenţei înainte de a pleca la serviciu.

„Sunt nişte bandiţi, ei nu vor pleca de la putere oricum. Vor merge până la capăt”, a continuat el, referindu-se la retragerea de la guvernare a actualei puteri.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, care începe marţi o misiune de conciliere la Kiev, şi-a exprimat temerea, luni seară, că intervenţia în forţă a poliţiei poate afecta procesul de căutare a unei soluţii de ieşire din criză.

La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, l-a sunat pe preşedintele Viktor Ianukovici, căruia i-a exprimat „profunda preocupare” în legătură cu posibilitatea escaladării protestelor din Ucraina.