Elena Udrea, Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Darius Vâlcov, politicienii care fac Paşte după gratii. Vezi LISTA

Pentru o serie de politicieni Lumina Învierii va veni printre gratiile arestului preventiv de la Poliţia Capitalei, din cauza penitenţei impuse de procurorii DNA. Cu post şi rugăciune şi o instanţă favorabilă, ei încă mai speră că vor scăpa de canonul din penitenciare ce urmează unei condamnări definitive. Printre ei, nume grele precum Elena Udrea, Radu Mazăre şi Marian Vanghelie. Nu doar politicienii vor ciocni ouă în arest. Fosta şefă DIICOT Alina Bica este încarcerată la Penitenciarul Târgşor, iar fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate este în arestul Poliţiei Capitalei.

11 apr. 2015, 14:53
Elena Udrea, Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Darius Vâlcov, politicienii care fac Paşte după gratii. Vezi LISTA

Elena Udrea petrece Paştele în arestul Poliţiei Capitalei. Instanţa supremă i-a respins, în Vinerea Mare, cererea de înlocuire a măsurii cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”.

Marian Vanghelie s-a mai ales cu 30 de zile în spatele gratiilor. Tocmai când spera că va ieşi în ziua de Paşti din arest preventiv, procurorii au cerut şi au obţinut prelungirea mandatului. Edilul suspendat al sectorului 5 face astfel sărbatorile după gratii. Procurorii DNA susţin că din 2007 până în prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marian Dumitru să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

Coleg de celulă cu Vanghelie este Radu Mazăre, primar suspendat al Constanţei. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis contestaţia procurorilor împotriva deciziei de cercetare în libertate a primarului Constanţei. Astfel, magistraţii au emis, pe 2 aprilie, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele lui Radu Mazăre, dar şi pe cel al omului de afaceri Sorin Strutinsky. Decizia este definitivă.

Tot în aceeaşi celulă este „cazat” preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, acuzat de trafic de influenţă. Acesta este arestat de mai multe luni pentru faptul că a aranjat ca un protejat al său să devină manager al Spitalului Judeţean. Acestui „trio formidabil” se alătură în celulă primarul din Bradu, Florin Frăţică, cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani ce a fi creat un prejudiciu ce i-ar face să pălească de invidie pe primari din oraşe mari ale României: 30.000.000 euro.

Deputatul Theodor Nicolescu va ciocni ouăle roşii cu colegii din celula în care l-au băgat procurorii DNA care susţin că a luat 6,2 milioane de lei mită pe vremea când era vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Luarea de mită şi abuzul în serviciu subsecvent au fost săvârşite pentru a supraevalua cu 84.000.000 de euro mai multe imobile. În acelaşi dosar a fost arestat şi fostul şef ANI, Horia Georgescu

Horia Georgescu a fost trimis în judecată, alături de parlamentarii Theodor Nicolescu şi Marko Attila şi de alte persoane, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov se află în arest preventiv din 2 aprilie pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzat că, pe vremea când era primar al Slatinei, acorda contracte în mod preferenţial unor firme în schimbul unui comision de 20% din valoarea contractelor.

Primar al Piteştilor din 1992, Tudor Pendiuc este suspendat din funcţie după ce a fost arestat în decembrie 2014 pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ca în majoritatea cazurilor de primari arestaţi, Pendiuc este acuzat că, în complicitate cu fiica sa, a primit mită pentru a acorda un contract. Prejudiciul este estimat la circa 5.000.000 euro.

Gheorghe Ştefan se află în arest încă din octombrie 2014, fiind singurul inculpat din dosarul Microsoft care este în această situaţie. În Vinerea Mare, tocmai a aflat că va sta şi de Înviere după gratii, deşi în urmă cu două zile, în primă instanţă, se hotărâse să fie plasat în arest la domiciliu. Lui Ştefan i se impută că ar fi făcut trafic de influenţă şi că ar fi spălat banii proveniţi din şpaga pe care au luat-o cei aflaţi deja în libertate. 

Şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica se numără şi ea printre cei care se vor afla în arest de Paşte. Alina Bica se află la Penitenciarul de Femei Târgşor, după ce pe numele ei au fost emise două mandate de arestare preventivă, în dosarele cunoscute sub numele ANRP 1 şi ANRp2. Între timp, în primul dosar, magistraţii au dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu, însă fosta şefă a DIICOT a rămas cu cel de-al doilea mandat.

În primul caz, Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu pentru că i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În dosarul „Bica 2”, disjuns din primul caz, fosta şefă a DIICOT este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu.