Gheorghe Ştefan, transformare incredibilă. „Pinalti” este de nerecunoscut, a slăbit enorm şi a albit

Gheorghe Ștefan, un personaj care atrăgea atenția în anii 2000, datorită asocierii cu clubul Ceahlăul Piatra Neamț, unde era patron, a dispărut de mulți ani din spațiul public, în special din cauza problemelor cu legea.

12 nov. 2023, 21:34

Gheorghe Ştefan, transformare incredibilă. Implicat în mai multe dosare penale în urma cărora a primit și condamnări la închisoare, cel poreclit „Pinalty” a ieșit încet-încet din prim plan și a lăsat locul altor investitori care să readucă echipa sa de suflet, Ceahlăul PIatra Neamț, la performanțele de odinioară.

FOTO Rolls-Royce-ul lui Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Latifundiarul din Pipera, care era la volan, extrem de nervos: „Un netrebnic!”

După revenirea nemțenilor în Liga 2 în vara acestui an, Gheorghe Ștefan a fost văzut mai des la stadion, fiind fotografiat alături de actualul patron al galben-negrilor, Anton Măzărianu.

Dar fotbalul nu mai este demult o prioritate pentru unul dintre greii fotbalului românesc din anii `90 și 2000.

„Nu mai sunt de mult o persoană publică. Am renunțat la haina aia veche! Sunt doar un bunic fericit! Săptămâna asta, spre exemplu, am petrecut mai mult timp cu cei trei nepoți, fiindcă a fost și vacanță.

Aflu lucruri noi, chiar și pentru vârsta mea!”, „Nu mai există o asemenea variantă. Am auzit și eu asemenea vorbe, dar ele sunt lansate probabil de oameni, de adversari de-ai mei care nu-mi vor nici astăzi binele, scrie iamsport.ro

Mi se trage totul de la cei peste 20 de ani petrecuți în politică, dar asta e! Eu am interdicție de a candida până în septembrie 2026 sau septembrie 2027, fac asta public, ca lumea să știe cum stau lucrurile în ceea ce mă privește”, a declarat Gheorghe Ștefan.

Gheorghe Ștefan a fost primarul orașului Piatra Neamț între 2004 și 2014. De numele lui se leagă și modernizarea stadionului din urbea moldavă, care devenise la un moment și casa naționalei de fotbal a României.

Naționala României a jucat meciuri în preliminariile a trei turnee finale pe stadionul Ceahlăul

„Lumea mă strigă tot cu formula de domn primar, deși nu mai sunt de ani buni. Sunt destui care spun că am făcut multe lucruri bune în orașul Piatra Neamț. Unii mă întreabă și dacă mai iau în calcul să candidez.

Citește și: Gigi Becali a apărut desculț într-o benzinărie. Imaginea cu latifundiarul din Pipera a devenit virală

Le explic că asemenea scenariu e deja de domeniul trecutului. Dar nu am întâlnit pe nimeni care să mă înjure sau să-mi reproșeze fapte sau efecte ale unor lucruri pe care le-am gândit și pus în practică!”, a mai punctat „Pinalty”.

În mai multe rânduri s-a aflat în arest preventiv sau în penitenciar, iar problemele de sănătate nu i-au dat nici ele pace și i-au conturat ani tumultoși. Acum la 70 de ani, Gheorghe Ştefan, care a fost și primar în Piatra Neamț, a decis să nu mai aibă legătură cu viața publică.

În 2016, Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de închisoare în ”Dosarul Microsoft”, iar la 14 septembrie 2021 a mai primit o condamnare, de patru ani și șase luni de închisoare, într-un alt dosar.

În anul 2017, procurorii îl acuzau că, în 2009, în timp ce o societate comercială intenționa să participe la procedura publică de atribuire a unui contract de lucrări, aferent unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, Gheorghe Ștefan a solicitat administratorului acestei firme să-i dea o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate.

”Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plați pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări.

În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, se arăta în comunicatul de presă al DNA.

În noiembrie 2021, Gheorghe Ștefan ”Pinalti” a fost eliberat din penitenciar după ce a executat doar 50 de zile din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare primită în ”Dosarul Giga TV”.  ”Pinalti” se afla în stare de detenție de pe 14 septembrie 2021, iar judecătorii mureșeni au admis cererea acestuia de eliberare condiționată pe 3 noiembrie.

Gheorghe Ștefan a fost condamnat pentru instigare la infracțiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Anterior, în noiembrie 2018, fostul primar al Municipiului Piatra Neamţ a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Ploieşti, după ce a executat patru luni şi jumătate dintr-o pedeapsă de trei ani şi trei luni de închisoare.

Sentința a fost dată într-un dosar de spălare de bani şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Pe 29 iunie 2018, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Gheorghe Ştefan la trei ani şi tri luni de închisoare cu executare, pentru spălare de bani şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Instanţa a mai condamnat patru firme la plata unor amenzi şi interdicţia participării la proceduri de achiziţie publică în următorii doi ani. Astfel, Best GSG SRL a primit o amendă de 30.000 de lei, Giga Star SRL – 30.000 de lei, Sonic Media SRL – 24.000 lei şi Euromedia TV – 20.000 de lei.

Fostul primar de Piatra Neamţ era acuzat de DNA că, începând cu anul 2009, a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

Anchetatorii spuneau că operaţiunile financiare ca acte de comerţ în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al Municipiului Piatra Neamţ.

O parte dintre lucrările la care făceau referire procurorii DNA au fost finanţate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.