Politicienii catalani Antonio Comin şi Luis Puig au fost arestaţi în Belgia şi ulterior eliberaţi condiţionat

Publicat: Vineri, 08 Noiembrie 2019 16:44 // Actualizat: Vineri, 08 Noiembrie 2019 16:44 // Sursa: romaniatv.net

Politicienii catalani Antonio Comin şi Luis Puig au fost arestaţi în Belgia şi ulterior eliberaţi condiţionat după ce Spania a emis o cerere de extrădare pe numele lor, a anunţat vineri Parchetul din Bruxelles, potrivit dpa.

Madridul s-a adresat instanţei în cazul mai multor separatişti catalani care au părăsit Spania după referendumul privind independenţa Cataloniei, organizat în octombrie 2017.

Spania a emis mandate de arestare europene pe numele lui Carles Puigdemont (fostul şef al executivului catalan), Luis Puig şi Antonio Comin, toţi trei aflându-se în Belgia.

Puig şi Comin ''s-au prezentat în mod voluntar'' joi la poliţie, unde au fost arestaţi şi notificaţi oficial în legătură cu mandatele de arestare. ''L.Puig şi A.Comin nu au fost de acord cu extrădarea lor către autorităţile spaniole'', se arată într-o declaraţie a Parchetului bruxellez, informează Agerpres.

Cei doi politicieni au fost audiaţi vineri de un judecător, care a decis să îi pună în libertate cu condiţia ca ei să nu părăsească teritoriul belgian şi să poată fi contactaţi în orice moment.

Într-o audiere prevăzută pentru 15 noiembrie, un tribunal belgian va decide dacă pune în executare mandatul de arestare în cazul celor doi.

Citeşte şi Nou mandat de arestare european pe numele liderulul catalan Carles Puigdemont

Audierea lui Carles Puigdemont a fost fixată pentru data de 16 decembrie.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii catalani au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco, potrivit Agerpres.

Principal actor al tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, Carles Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea judiciară, actualmente trăind în exil în Belgia.

La 14 octombrie acest an, Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H