Polonia „deturnează” produsele alimentare INTERZISE de Rusia. Le trimite în Belarus

Miniştrii agriculturii din Polonia şi Belarus urmează să se întâlnească joi pentru convorbiri după interdicţia impusă de Rusia la importul de produse alimentare, a declarat adjunctul ministrului agriculturii, Tadeusz Nalewajk, relatează miercuri ITAR-TASS, citată de Agerpres.

13 aug. 2014, 08:57
Polonia „deturnează” produsele alimentare INTERZISE de Rusia. Le trimite în Belarus

Polonia este interesată să exporte în Belarus produse alimentare interzise de Rusia. Discuţiile dintre cei doi miniştri, Marek Sawicki şi Leonid Zaiaţ, se vor axa pe furnizarea de produse alimentare poloneze care în mod normal ar fi exportate în Rusia.

‘Polonia ar putea exporta în Belarus aproape tot atât de multe mere cât furnizează către Uniunea Europeană’, a declarat Nalewajk. Polonia este de departe principalul exportator de mere în Europa, înainte de Italia şi Franţa. În 2013, UE a achiziţionat aproximativ 257 de tone de mere, în valoare de aproximativ 92 milioane de euro, din Polonia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Sancţiunile impuse Rusiei de către UE , de NESUPORTAT. Cui aparţin aceste estimări

Nalewajk a afirmat că un număr mare de produse perisabile, precum fructele şi legumele, vor fi trimise către bănci poloneze de alimente pentru a fi distribuite săracilor şi nevoiaşilor.

Rusia a anunţat o interdicţie la majoritatea importurilor de fructe şi legume din Polonia la sfârşitul lunii iulie, interdicţie ce s-a extins ulterior la nivelul UE, limitând importurile de produse agricole din ţările care au impus sancţiuni Moscovei. Varşovia a calificat măsura drept o ripostă a Kremlinului la noile sancţiuni impuse cu o zi în urmă de Occident Rusiei pentru rolul avut în criza din Ucraina.