Polonia, lovită de rachete ruseşti. Sunt doi morţi şi răniţi, primele imagini. Reuniune CSAT, se aşteaptă reacţia NATO

Premierul polonez Mateusz Morawiecki convoacă o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională. Rusia a negat incidentul, SUA şi NATO aşteaptă rapoartele din Polonia.

15 nov. 2022, 21:04
Polonia, lovită de rachete ruseşti. Sunt doi morţi şi răniţi, primele imagini. Reuniune CSAT, se aşteaptă reacţia NATO

UPDATE: NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia, potrivit unui oficial al Alianţei citat de AFP.

„Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

UPDATE: SUA au luat la cunoștință despre informațiile potrivit cărora două rachete rusești au lovit în interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție”, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai declarat generalul de brigadă Ryder.

Au apărut primele imagini de la locul în care au căzut rachetele rusești în Polonia. Postul polonez de radio Zet a relatat, marți seara, că două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina.

Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.

Rachetele ruseşti au lovit Polonia, ţară NATO. Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare

Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră. Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.

Război în Ucraina. Bombardamente masive în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja la fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET.

Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă.

Ministerul rus al Apărării, despre rachetele care ar fi căzut în Polonia: „O provocare deliberată pentru a escalada situaţia”

Ministerul rus al Apărării califică drept „provocare” informaţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupuse rachete ruseşti care ar fi căzut în apropiere de localitatea poloneză Przewodów şi susţine că nu au existat lovituri în apropierea graniţei ucraineano-poloneze, potrivit unui comunicat transmis de agenţia oficială rusă TASS.

„Declaraţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupusele căderi de rachete „ruseşti” lângă Przewodów sunt o provocare deliberată pentru a escalada situaţia. Niciun obiectiv din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze nu a fost lovit de armele ruseşti”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că imaginile cu rămăşiţele publicate de presa poloneză de la faţa locului nu au nicio legătură cu armele ruseşti.

Două persoane ar fi fost ucise în Polonia, marţi, de rachete ruseşti sau de fragmente de rachete care ar fi căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele – sau potrivit unor surse fragmentele de rachetă – ar fi lovit o fermă. Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszów Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale.4

Guvernul polonez, dar şi cel al Ungariei au convocat reuniuni de urgenţă ale consiliilor lor de securitate naţională şi apărare a ţării.