Polonia provoacă din nou controverse în UE. Femeile însărcinate trebuie să se înscrie într-un registru

Ministrul polonez al sănătății a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate, care generează controverse, având în vedere că legea privind întreruperile de sarcină în Polonia este una dintre cele mai severe din Uniunea Europeană.

13 iun. 2022, 21:09
Polonia provoacă din nou controverse în UE. Femeile însărcinate trebuie să se înscrie într-un registru

Prin înființarea unui registru electronic al femeilor însărcinate legea privind întreruperile de sarcină în Polonia poate deveni, indirect, chiar mai aspră.

La începutul lunii iunie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a emis o ordonanță care prevede extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM), între altele cu o evidență a femeilor gravide.

Primul proiect în acest sens, elaborat toamna trecută, a generat proteste ample în Polonia. Controlul și constrângerea sunt obsesiile ideologice ale partidului aflat în coaliția de guvernare, „Dreptate și Justiție“ (PiS), a criticat la acea vreme Donald Tusk, liderul platformei de opoziție PO, Platforma Obywatelska (Platforma Civică), scrie Digi 24.

Tomasz Grodzki, colegul său de partid și președinte al Senatului, s-a întrebat dacă numărul sarcinilor va fi comparat cu cel al nașterilor în scopul urmăririi avorturilor ilegale. În urma criticilor, ministrul sănătății a retras proiectul, dar acesta a fost readus acum în actualitate, în mare parte propulsat de influenţa Bisericii Catolice.

Citeşte şi: Scene sfâşietoare. O fetiţă din Ucraina îşi petrece ziua de naştere la mormântul tatălui său, decedat în război

În timpul dezbaterii din Sejm (Camera inferioară a Parlamentului), ministrul-adjunct al sănătății, Waldemar Kraska, a apărat proiectul: „Nu înființăm un registru al sarcinilor. Urmărim doar ca medicii să aibă acces la cât mai multe informații legate de pacienți pentru a le putea asigura acestora cele mai bune servicii și pentru a evita un eventual malpraxis“.

Kraska i-a reproșat opoziției de la Varșovia că „răspândeşte minciuni“.

„Nu trebuie să le explic eu medicilor cât de importantă este informația dacă o pacientă este gravidă sau nu“, a adăugat Kraska. În registru vor figura și alte informații cum ar fi grupa sanguină, alergiile sau implanturile”, a subliniat ministrul-adjunct al sănătății.

Conform purtătorului de cuvânt al ministerului de resort, Wojciech Andrusiewicz, registrul elecronic ar fi fost creat la recomandarea Comisiei Europene și le-ar putea asigura persoanelor bolnave o mai bună protecție atunci când se deplasează în străinătate.

Citeşte şi: Soţia lui Igor Dodon, oprită în trafic şi citată de procurori pentru acte de corupţie de procurorii din Republica Moldova