Poluare masivă în Bucureşti. Aerul a fost irespirabil în weekend

Poluare masivă în Bucureşti. Aerul a fost irespirabil în weekend. Potrivit noul comisar şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, de vină ar fi centralele de apartament şi sobele.

29 mart. 2021, 09:21
Poluare masivă în Bucureşti. Aerul a fost irespirabil în weekend
Poluare masivă în Bucureşti. Aerul a fost irespirabil în weekend

Poluare masivă în București, în weekend. Noul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu spune că, de data aceasta, centralele de apartament și sobele sunt de vină.

Poluare masivă în Bucureşti. Octavian Berceanu: Lumea nu recunoaște întotdeauna ce pune în sobe

Şeful Gărzii de Mediu spune că arderile ilegale din Ilfov au fost oprite, însă din cauză că nu a bătut vântul, particulele produse de încălzirea cu centrale de apartament și sobe au poluat Capitala în weekend.

„Lumea nu recunoaște întotdeauna ce pune în sobe{…}avem case care se încălzesc pe combustibili solizi și când spun combustibili solizi mă refer și la lemne, dar în mod special la cărbune, la bucăți de PAL și PFL, la deșeuri, pentru că sunt mult mai ieftine decât un metru cub de lemne”, a spus Octavian Berceanu, potrivit Aleph News. 

Şeful Gărzii de Mediu promite drone cu cei mai performanți senzori, ca să arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții: compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și temperatura.

Citeşte şi Nicuşor Dan vrea indulgenţă din partea UE privind poluarea din Bucureşti. „Am solicitat un răgaz. Continuăm să stingem focuri”

Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Valoarea maximă admisă, depăşită de zece ori

Reamintim că indicatorii de măsurare a calităţii aerului din Capitală au arătat valori maxime de Lăsata Secului. Cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.

„Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante.

Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului.

Munca asta trebuie să se ducă pe o perioadă mult mai lungă, pentru că principalul pilon e prevenția și nu acțiunea în ziua respectivă, dacă avem o muncă de prevenție de a lungul anului, focarele pe anul viitor se vor reduce simțitor.

Citeşte şi Gabriela Firea, avertisment privind nivelul ridicat de poluare din Bucureşti. „S-a produs iar un abuz, o ilegalitate! Orban, nu mergi in vizită? Cu Nicusor de mână, plimbat de tine în lesă”

N-am avut o mișcare substanțială a aerului care să disipeze norul de poluare de particule, vântul a bătut încet. În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”, a declarat şeful Gărzii de Mediu la Digi24.

Expunerea la poluarea aerului crește semnificativ riscul de infertilitate, potrivit primului studiu care examinează pericolul pentru populația generală.

Analiza a 18.000 de cupluri din China a relevat că persoanele care trăiesc în medii cu niveluri moderat ridicate de poluare cu microparticule prezintă un risc cu 20% mai mare de infertilitate, concept definit prin faptul că o femeie nu poate rămâne însărcinată în decursul unui an de încercări. Modul în care a fost conceput studiul nu le-a permis oamenilor de știință să stabilească efectiv modul în care poluarea aerului ar putea afecta fertilitatea, dar se știe că particulele poluante provoacă inflamații în organism, care ar putea afecta producerea de ovule și spermă, după cum afirmă oamenii de știință, citaţi de The Guardian.

 


loading...