Ponta: Dan Diaconescu nu putea fi împiedicat să participe la licitaţia pentru Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, la România TV, că, deşi are indicii potrivit cărora Dan Diaconescu şi Adriean Videanu ar fi mână în mână, patronul OTV nu putea fi împiedicat să participe la licitaţia pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea.

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 19:42
Ponta: Dan Diaconescu nu putea fi împiedicat să participe la licitaţia pentru Oltchim

Primul ministru Victor Ponta a explicat, marţi seară, în emisiunea „Ultima oră”, că problemele cele mai mari ale combinatului Oltchim au apărut în perioada 2009-2010, când ministrul Economiei era Adriean Videanu. Referitor la adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni, Dan Diaconescu, Victor Ponta a spus că acesta nu putea fi împiedicat să participe la licitaţie.

„Prima ordonanţă dată referitoare la Oltchim, în 2007, este semnată de domnul Vlădescu, ministru de Finanţe, Codruţ Sereş, ministrul Economiei, şi Monica Macovei, ministrul Justiţiei. Problemele grave au apărut în 2009-2010, când ministru era Adriean Videanu, şi în 2011, cu ministrul Ariton. În cazul domnului Ariton se poate verifica, în cazul Videanu şi eu şi ceilalţi miniştri ne aducem aminte de câte ori a venit în Guvern cu tot felul de discuţii, memorandumuri pe tema Oltchim, documente pe care DNA le poate solicita în momentul în care se apucă serios de treabă. Până la momentul ieşirii miniştrilor PSD din Guvern, a existat o opoziţie faţă de propunerile domnului Videanu, dar după aceea, când au rămas doar miniştrii PDL, s-au aprobat anumite măsuri şi documente pentru conducerea Oltchim”, a punctat Victor Ponta.

Întrebat dacă are indicii potrivit cărora adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni de la Oltchim, Dan Diaconescu, ar fi „pe mână” cu Adriean Videanu, Ponta a răspuns: „Da! Toate aceste indicii – şi întâlnirile cu domnu Roibu, şi celelalte discuţii – DNA are dreptul legal să le probeze„. „Rămâne să stabilească DNA vinovăţia managerului Roibu şi a miniştrilor care au adoptat diverse acte normative în privinţa Oltchim„, a adăugat premierul.

Victor Ponta a precizat că Dan Diaconescu nu putea fi împiedicat să participe la licitaţia pentru preluarea acţiunilor Oltchim, deoarece în contractul de consultanţă s-a specificat ca licitaţia să fie una deschisă.

Nu-l puteam împiedica pentru că procedura de participare a fost una deschisă. Orice procedură închisă ar fi dus, în 21 septembrie, la o licitaţie cu un singur participant, acţionarul minoritar PCC, ceea ce ar fi fost considerat un sprijin îndreptat către o singură companie. Nu exista nicio posibilitate de a amâna sau schimba datele licitaţiei. Dacă nu îndeplineam procedura, în board-ul FMI nu ar fi fost pe masă scrisoarea de intenţie a României, cu toate consecinţele”, a explicat premierul.

Victor Ponta a precizat că nu îl sperie faptul că Adriean Videanu a anunţat că îi va face plângere penală pentru subminarea economiei.

„Din trei în trei luni domnul Videanu îmi face o plângere penală şi din trei în trei luni eu primesc neînceperea urmăririi penale. Dincolo de obsesia pe care o are pentru persoana mea rămâne faptul că după data de 1 octombrie combinatul Oltchim are nevoie de o strategie viabilă”, a afirmat prim-ministrul.