Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până când nu avem buget

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că delegaţia FMI nu va veni în România decât după promulgarea proiectului de buget pe 2014, relatează Mediafax. El a subliniat că Guvernul nu va adresa Fondului o invitaţie până la data promulgării.

04 dec. 2013, 14:59
Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până când nu avem buget

„Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei. Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţie decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a menţionat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi şi a spus că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

FMI a comunicat că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat în iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale precedentului acord. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

VEZI SI:

Acordul cu România va fi discutat de către FMI în luna martie, cel mai probabil