Ponta, despre desecretizarea arhivei IC Dunărea: Nu, nu era pe ordinea de zi a CSAT

Desecretizarea arhivei IC Dunărea nu era pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat vineri premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Această declaraţie a venit ca răspuns la afirmaţiile şefului statului conform cărora în şedinţa CSAT din 1 octombrie a iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei 'Dunărea Operativ', însă solicitarea a fost respinsă de premier.

08 nov. 2013, 19:21
Ponta, despre desecretizarea arhivei IC Dunărea: Nu, nu era pe ordinea de zi a CSAT

Victor Ponta susţine că preşedintele Băsescu ‘nu spune adevărul’ şi ‘vine cu şmecherii’.

‘Nu era pe ordinea de zi. Dl. preşedinte ar trebui să vă spună adevărul. Dacă vine cu şmecherii aşa, în ultima secundă, eu nu sunt complice cu domnia sa la şmecherii. Dacă nu e pe ordinea de zi, nu vii cu un document aşa, fără să … CSAT-ul este o instituţie serioasă, chiar dacă este condusă de un preşedinte neserios. CSAT, o instituţie serioasă, a fost dus în derizoriu în momentul în care … Faptul că convoci CSAT când se urcă primul-ministru în avion ca să plece în vacanţă sau dacă vii cu hârtioare pe la sfârşitul şedinţei, că nu e lumea atentă… Eu respect instituţia, aşa cum respect şi instituţia preşedinţiei României. Ce să votez? Nu votez ceva care nu e pe ordinea de zi’, a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Ponta, ‘preşedintele Băsescu are atâtea lucruri cu securitatea’, încât nu vrea să aibă de-a face cu ele.

‘Încă odată spun – nu ştiu (n.r.- despre dosarul Dunărea). Eu aveam 17 ani la Revoluţie, dl. preşedinte Băsescu era la securitate pe atunci. Nu ştiu exact ce răfuieli are el cu foştii săi colegi’, a completat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că în şedinţa CSAT din 1 octombrie a iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ‘Dunărea Operativ‘, însă solicitarea a fost respinsă de premierul Victor Ponta.

‘Am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu – cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu, când trăia în România – de desecretizare a arhivei ‘Dunărea Operativ’. Dânsa a transmis-o ieri, a făcut-o publică şi aş vrea să-i dau următoarele informaţii: în CSAT din data 1 octombrie, am iniţiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ‘Dunărea’, aşa-numita ‘Dunărea Operativ’. Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziţiei domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, deşi arhivele fostei Securităţi vizează perioada până la Revoluţie, nu după Revoluţie’, a declarat Băsescu, vineri, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că a încercat ulterior să obţină semnăturile membrilor CSAT pe varianta în care un proiect de hotărâre se transmite miniştrilor membri ai CSAT.

 

VEZI SI:

Victor Ponta: Mă lipsesc de expertiza lui Băsescu în negocierile cu FMI